НОВИНИ

България е под средното европейско ниво по брой на кръводарителите

Общо 164 031 са били кръводарителите през миналата година в България, което е с около 2000 по-малко спрямо предходната 2016 година. Това коментира в Русе проф. Фани Мартинова - директор на Националния център по трансфузионна хематология и председател на Българската асоциация по трансфузионна медицина.

bnt avatar logo
от БТА
16:20, 02.03.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас
българия средното европейско ниво брой кръводарителите

По думите ѝ на 1000 души население през 2016 година у нас се падат 23,3 кръводарители, а през 2017 г. те са били 21,5.

"Данните сочат, че не сме достигнали средното европейско ниво, което започва от 25 на 1000 до 35 на 1000 души", каза проф. Мартинова.

У нас около 98,5 процента са безвъзмездните кръводарявания. От тях около 79 процента се падат на т. нар. фамилно кръводаряване - т.е. кръв са дарили близките на нуждаещите се пациенти. Истинските безвъзмездни и доброволни кръводарители са около 22 процента.

Приблизително 12 процента от кръводаряванията у нас се извършват по време на акции, изнесени извън отделенията по трансфузионна хематология. За разлика от другите европейски страни, където съотношението било обратно.

Проф. Мартинова участва в Русе в обществен форум по проблемите на кръводаряването и осигуряването на кръв и кръвни съставки за нуждите на здравеопазването.

Директорът на областната структура на БЧК в Русе д-р Руденко Йорданов каза, че е налице тревожна тенденция към намаляване на броя на хората, готови да дадат кръв. По думите му е нужна промяна в нормативната база. Трябва да може да се обезпечи кадрово и материално излизането на екипите от отделенията по трансфузионна хематология на терен.

"Световната и европейска практика е, че проведените на терен акции са много по-ефективни", каза д-р Йорданов.

Д-р Йосиф Новаков, заместник-председател на Съвета на директорите на УМБАЛ "Канев", каза, че в лечебното заведение ще бъде разпространена листовка, с която пациентът и близките да се информират, че кръводаряване е необходимо веднага, но не защото няма кръв за пациента, а че тя трябва да бъде заместена, за да има и за следващия, който ще се нуждае.

Той припомни, че скоро ще бъде открито и новото отделение по трансфузионна хематология в УМБАЛ "Канев", което се ремонтира със средства, предоставени от фондация "Канев".

Докладът с предложенията от форума ще бъде предоставен на министъра на здравеопазването, на председателя на парламентарната комисия по здравеопазване и на омбудсмана на България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бъдете с празничната програма на БНТ на 3 март
Бъдете с празничната програма на БНТ на 3 март
Прогноза за времето през почивните дни
Прогноза за времето през почивните дни