НОВИНИ

България и още 22 страни от ЕС ще повишат бюджета си за отбрана

23 държави от Европейския съюз, сред които и България, се договориха днес в Брюксел за създаването на постоянно структурирано сътрудничество в областта на отбраната, известно като ПЕСКО. То ще даде възможност на страните, които желаят, да разработват съвместно отбранителни способности, да инвестират в общи проекти или да повишават оперативната готовност и приноса на своите въоръжени сили.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:21, 13.11.2017
Чете се за: 00:24 мин.
По света

Държавите, които участват, се ангажират също така да увеличават редовно бюджетите си за отбрана в реално изражение. Официално началото на сътрудничеството ще обяви среща на върха на ЕС на 14 и 15 декември. За България документът беше подписан от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и от министъра на отбраната Красимир Качаканов.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: "От тук нататък вдигнахме много високо летвата за очакванията на европейските граждани. Сега въпросът е да започнем да го прилагаме на практика. И това, което се разбрахме, е колкото се може по-бързо да се създаде работната група между експерти от отбраната и финансово икономически експерти, които от тук нататък да разработят конкретните планове и проекти, които ПЕСКО дава възможност да развиваме заедно".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 400 са жертвите на земетресението по границата между Иран и Ирак
Близо 400 са жертвите на земетресението по границата между Иран и Ирак
Започна поетапно зареждане на кризисните пунктове в Русенско
Започна поетапно зареждане на кризисните пунктове в Русенско