НОВИНИ

България подкрепя Северна Македония и Албания за ЕС при редица условия

България подкрепя евроинтеграцията на Република Северна Македония, но в хода на преговорите ще постари редица условия пред македонците.

Александър Марков
от Александър Марков
11:43, 09.10.2019
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Това се казва в Рамково решиние на МС, което ще бъде внесено за гласуване в НС.

Условията са: прекратяване езика на омразата към България и българите, признаване резултатите от работата на историческата комисия и историческата истина, премахване на обиден език от табели и исторически места, прекратяване претенциите за признаване на македонско малцинство в България.

Подходът на България ще бъде етапен: ако Македония изпълнява условията, ще бъдат свикани две Междуправителствени комисии, от чиито заседания ще зависи подкрепата на България в хода на преговорите.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Започване на преговори не означава членство. Тази позиция набелязва междинни и крайни цели по време на целия преговорен процес. Преговорната рамка се одобрява с абсолютно единодушие на всички членове. И България ще одобри само при условие, че види всичките тези неща, които изброихме в нея.
Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Те си представят така: от една страна са историческите факти, от друга страна са техните политически факти или измислени аргументи. И нещо средно да се направи. Не, историята не може да бъде компромис. Резултатите от тази комисия не могат да бъдат сурогат между истината и политическата им пропаганда през последните идеологически години, а трябва да бъдат ясно и точно отчетени. Ти или искаш да си в Югославия, или искаш да си в ЕС. Ако искаш да си в ЕС, ще бъдеш така добър да се съобразяваш. С една дума България казва "да" на играч с жълт картон да продължи да участва в срещата, но реферът България държи червения картон.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Децата в Сливен се върнаха в училище
Децата в Сливен се върнаха в училище
2019 година е била рекордно гореща
2019 година е била рекордно гореща