НОВИНИ

Журналисти: Българската нация е разделена по мнението за Венецуела

Липсата на ясна и категорична позиция по темата за държавния глава във Венецуела разделиха правителството и президента. Различията в мнението на управляващите и отношението на отделните членки на Европейския съюз породи словесни конфликти между мислещите българи. Това коментираха журналистите Зорница Илиева и Веселин Желев в предаването "Денят започва с Георги Любенов". Вижте още във видеото.

bnt avatar logo
от БНТ
12:15, 10.02.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Според Зорница Илиева режимът във Венецуела все още не се е сменил, а институциите в България вече воюват по темата. Тя смята, че народът във Венецуела е дал възможност на Хуан Гуайдо, защото е млад и изразява надежда за подобрение на икономическото и социално положение в страната.

Тя коментира, че трябва да се изчака позицията на САЩ.

Зорница Илиева: Американофилите казаха, че няма да има военна агресия от страна на Съединените щати, те искат да наложат приятелско правителство, защото не им е удобен Мадуро.

Веселин Желев споделя, че има тежка хуманитарна криза във Венецуела.

Веселин Желев: Адекватността на реакциите е решаваща. Поводът за разделението е Венецуела, а причината отношението към политиката на ЕС.

Според него българското правителство е реагирало спрямо единодушната позиция на повечето държави от ЕС. Той припомни, че добивът на петрол, откъдето идват 96% на приходите за Венецуела, е спаднал с 40% спрямо предходната година и близо 4 млн. венецуелци са избягали от глада и бедността в страната. Според него Мадуро сам създава изборите през миналата година и резултатите са фалшифицирани. По тази причина много държави не признават тези избори за законни.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каракачанов защити концепцията си за интеграцията на ромите
Каракачанов защити концепцията си за интеграцията на ромите
Президентът Радев с поздравителен адрес до Татяна Лолова за 85-ия ѝ рожден ден
Президентът Радев с поздравителен адрес до Татяна Лолова за 85-ия ѝ рожден ден