НОВИНИ

Братя българи създадоха рентгенов лазер, който ще промени технологиите

Светът все по-често гледа и към нанотехнологиите, които стават по-достъпни, благодарение на двама българи. Братята Теньо и Димитър Попминчеви откриха нов метод да създадат рентгенов лазер и да го управляват. Разбивайки няколко догми в науката, тяхната рентгенова светлина ще помогне на човечеството да прогледне в наносвета.

Мария Чернева
от Мария Чернева
19:29, 31.12.2015
11909
Чете се за: 01:26 мин.
Още

Решили да генерират хармонични вълни пропускайки UV лазер в хаоса на плазма. Идеята дотолкова противоречи на всички представи, че първоначално отхвърлили експеримента им.

- В началото не ни позволяваха да започнем, понеже опитът, който беше в групата, а също и от други групи показваше, че това не е перспективна насока, - казва Димитър Попминчев, докторант в JILA, Колорадо.

- Нямахме разрешение да започнем работа в това направление и купихме частите без разрешение, потвърждава и Теньо Попминчев.

Резултатите им в крайна сметка са зашеметяващи. Успяват да получат честотен гребен в рентгеновата област или високоенергийна цветна дъга.

- Когато чистотата на цветовете е изключително висока, това ни позволява да направим снимки на изключително малки обекти с изключително голяма резолюция, т.е. колкото по-чист е цветът, толкова с по-добро качество е снимката на нанообекти, - обяснява проф. Теньо Попминчев.

Току що публикувано в списанието Science, постижението им вече има патент. А големите корпорации като Интел, IBM и Хитачи вече са предусетили мощния тласък, който откритията им ще дадат в разработването на всякакви нанотехнологии. Да не говорим за приложенията им в медицината, където рентгеновите снимки ще имат резолюция до един атом.

Но по пътя на световната слава, братята не забравят да благодарят на учителя си от гимназията в Казанлък - Теодоси Теодосиев.

- Бихме искали да му благодарим и двамата за неговия изключителен труд и неговата саможертва за да възпитава физици на световно ниво, - казва проф. Теньо Попминчев.

- Благодаря и от мен, Тео, - допълва братът Димитър Попминчев.

;

Досега рентгеновият лазер беше истински лукс - заради километричните ускорители като този, изграден за милиарди. Затова от години десетки институти и университети се опитват да създадат рентгенов лазер в лабораторни условия. И вече изглеждаше почти невъзможно, докато не се намери един дързък българин да надскочи ограниченията на съществуващите догми.

Проф. Теньо Попминчев от изследователския институт JILA, Колорадо: Предишните догми в моята област бяха, че не може да се направи рентгенова светлина с лазерни свойства, на принципите на които ние основаваме нашите изследвания.

Българинът убеждава колегите си да променят съществуващата технология. И насочват инфрачервен лазер в камера с благороден газ под високо, а не под под ниско налягане. И чудото се случва - успяват да генерират кохерентни рентгенови вълни в лаборатория. Сега Теньо, заедно с брат си Димитър, смайват с ново, още по-неочаквано откритие. И отново с експеримент, който изглеждал невъзможен.

Проф. Теньо Попминчев от изследователския институт JILA, Колорадо: Второто откритие действително ни изненада с много неочаквани свойства на материята, която използваме. И както казах, ние разбихме една своя собствена догма.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светът изпраща 2015 с мерки за сигурност
Светът изпраща 2015 с мерки за сигурност
Спорове между БЕХ и Овъргаз
Спорове между БЕХ и "Овъргаз"