НОВИНИ

"София Тех парк" - иновации, технологии, бъдеще

В парка има 11 лаборатории с оборудване за милиони и инкубатор за подкрепа именно на стартиращи компании.Паркът се намира на ключово място - между БАН, университетите и клъстер от иновативни компании.

Александър Марков
от Александър Марков
18:41, 31.12.2015
Чете се за: 01:35 мин.
Още
Любомир Янчев, основател на стартъп компания: Бях в училище, исках да си направя умна къща, но видях колко е скъпо да си направя. Тогава казах си - що да не го направя сам, взех си платките, жичките и само след няколко месеца - и когато кажех "Мелиса, светни лампите", лампите вкъщи светваха. В следващия момент реших, че искам да правя бизнес от това нещо и тогава видях колко е трудно да се прави бизнес.

Така звучи разказът на всеки млад иноватор в България. София тех парк е проектиран да наклони везните в полза именно на иноваторите.

Елица Панайотова, изпълнителен директор на "София Тех парк": Съкращението е всъщност "Технолъджи анд Иновейшън нетуърк". Технологиите, иновациите и науката. Това е ТИН.

БАН ще предоставят на парка суперкомпютър, който може да прави милиарди операции в секунда. Но най-важното е друго.

Васил Терзиев, съосновател на софтуерна академия: Когато физически голяма част от фирмите, младите хора са на едно място, това би имало изключително благоприятен ефект за ускоряването на този процес по споделяне на идеи, надграждането на добри практики.

По думите на президента - един от основните двигатели на "София тех", "Майкрософт" вече са даяли заявка да финансират 300 стартиращи компании.

Росен Плевнелиев, президент на България: "София Тех" е ясно доказателство, че ние можем не просто да бъдем едни от най-добрите, но да бъдем най-добрите, да водим в Югоизточна Европа.

София тех парк ще заработи на пълни обороти в началото на 2016 година.

;

На 31 декември обикновено гледаме едновременно назад към изминаващата година, правим равносметки и заедно с това си поставяме цели и планове за следващата. Точно едно такава игра с миналото и бъдещето ще направим сега в София Тех Парк. С отварянето на високо технологичния парк - споменът за миналото е съхранен и запазен. Изложбата на двама фотографи Мисирков и Богданов ни връща към военната историята на сградите, в които ще се създава технологичното бъдеще на България. Фотографите са изследвали терена на бившите военни поделения като археолози. И тук правим една историческа препратка. Ако за някой е странно, че стари военни поделения се трансформират във високо технологични лаборатории и зали. Именно военните институции в САЩ през 60-те години на XX век създават първата в света функционираща компютърна мрежа - АРПАНЕТ - която става първообраза на Интернет. Отново военните са в основата на GPS - технологиите, които използваме масово в момента.

След като намерихме връзката военни - високи технологии - можем да кажем, че през последните години България се утвърждава като един от световните лидери по скорост на интернет, а българските I.T специалисти продължават да бъдат високо оценявани в целия свят. И ето, че логичносе появява "София тех парк", който ще бъде не само първият научен и технологичен център в България, а точка, която ще се превърне в инкубатор за нови идеи и компании.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подобрява се състоянието на натровените с ракия
Подобрява се състоянието на натровените с ракия
Новините в 100 секунди на 31.12
Новините в 100 секунди на 31.12