НОВИНИ

Българските политици остро осъдиха кървавия атентат в Истанбул

Светът скърби с Турция - вълна от съпричастност към трагедията. Думи на скръб и съжаление за невинните жертви изказаха и българските политици. Държавният глава Росен Плевнелиев изпрати съболезнователно писмо до турския президент Ердоган, в което осъди остро проявите на насилие и всички форми на тероризъм, насочени срещу мирни граждани. "Новината за терористичните актове, довели до убийството на невинни граждани и много ранени, дълбоко ме потресе и наскърби", се казва още в писмото на президента.

bnt avatar logo
от БНТ
19:00, 29.06.2016
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

От Брюксел премиерът Борисов нарече атентата голям удар за Турция и туризма в региона и изрази съжаление, че това се случва за пореден път в Турция.

Бойко Борисов - министър председател: Дали са в Истанбул, дали са в Париж, дали са в Белгия или руското метро, са еднакво близки и еднакво далечни. Значи като разстояние това няма значение. Освен за случая, че положихме доста усилия да приемем самолети, за помогнем на въздушното пространство като трафик.А иначе това е пореден, за кой ли път вече в Турция атентати. Аз не случайно и снощи изразих съжаление и днеска публично на ръководството на турската държава и съответно на всички тези толкова пострадали граждани. Но това е действително голям удар не само към тях и към региона, туризма и по принцип. Така че в България всички мерки, които на теория трябва да се вземат, се взимат и в момента министърът на транспорта, министърът на вътрешните работи проверяват пак летищата. Знаете, извадихме навън както в Брюксел проверките, за да имаме повече стъпки. но винаги съм казвал, че докато се водят тези войни и се оставят хората под бомбардировки и да нямат избор от каква ракета нали - американска, френска, руска или турска ще загинат, това ще е настоящето. Надявам се това да е и за пореден удрок към политиците, че с войни мир не се прави.

От Китай, където е на посещение, председателят на Народното събрание Цецка Цачева изпрати съболезнователен адрес до председателя на Великото национално събрание на Турция по повод атентата на летище „Ататюрк".

Цецка Цачева - председател на Народното събрание: Няма сила, която да обясни антихуманното, античовешкото посегателство върху живота на мирни граждани. В същото време трябва да се удвоят усилията на всички институции, на международната общност като цяло, на целия демократичен свят, за да се противопоставим срещу подобно посегателство. Категорично заклеймяваме и не приемаме подобни актове на насилие, които ни връщат към времена на насилие и противопоставяне, които за 21-ви век мисля, че са неприсъщи.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меглена Кунева: Преди да действаме трябва да анализираме
Меглена Кунева: Преди да действаме трябва да анализираме
Четири нови пътни проекта в София през юли
Четири нови пътни проекта в София през юли