НОВИНИ

БНТ ще предава пряко церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри

Тържествената церемония за откриването на XXIII Зимни олимпийски игри започва в 20:00 часа местно време на 9 февруари (петък) в Пьонгчанг. Точно в 13:00 часа българско време по БНТ1 и БНТ HD започва прякото предаване на събитието. От 19:00 часа спортно-развлекателният канал на обществената телевизия ще излъчи и повторение на церемонията.

бнт предава пряко церемонията откриването зимните олимпийски игри
bnt avatar logo
от БНТ
14:07, 08.02.2018
Чете се за: 02:09 мин.
Още

По традиция в парада на нациите първи ще бъдат спортистите от родината на Олимпийските игри – Гърция. Българската делегация включва 21 спортисти в 6 дисциплини. Това е най-сериозното наше присъствие на зимни олимпийски игри, след олимпиадата в Солт Лейк сити през 2002 г. Знаменосец на българския отбор ще бъде носителят на световната купа по сноуборд в паралелния гигантски слалом Радослав Янков.

На Олимпийските игри в Пьонгчанг ще бъдат раздадени 102 комплекта медали в 15 спортни дисциплини. В състезанията ще вземат участие 2 925 състезатели от 92 държави. За първи път в историята на зимните олимпийски игри ще участват отбори на Малайзия, Сингапур, Еквадор, Еритрея, Косово и Нигерия.

9-и февруари в програмата на БНТ HD ще бъде посветен и на паметна годишнина за българската спортна история: на този ден през 1998 г. Екатерина Дафовска печели единствения за момента златен олимпийски медал от зимни игри.

По този повод в 15:15 ч., веднага след откриването, зрителите на БНТ HD ще имат шанса да гледат отново запис на триумфа на Екатерина Дафовска в Нагано. Самата Дафовска ще бъде гост в предаването „Извън играта“, което е с начален час 17:00. В специалното студио, посветено на игрите в Пьонгчанг - „Олимпийски върхове“ по БНТ 1 от 19:00 ч., зрителите ще видят и кадри от честването в родния град на знаменитата ни биатлонистка – Чепеларе.

В поредицата „Олимпийска история“ в следващите дни БНТ HD ще припомни едни от най-добрите постижения на български спортисти в зимните Олимпиади. Зрителите ще могат да видят отново успехите на Евгения Раданова, която завоюва три медала в шорттрека - два на игрите в Солт Лейк Сити през 2002 г. и един – 4 години по-късно в Торино; ще си припомнят преследването в биатлона от Зимните игри през 2002 г., който донася бронзово отличие на Ирина Никулчина; както и най-успешното българско представяне преди 4 години на Игрите в Сочи, където Александра Жекова остана на крачка от медалите в сноубордкроса.

В дните на ХХІІІ Зимни олимпийски игри в Република Корея БНТ ще припомни и някои от най-вълнуващите моменти от предходни олимпиади, излъчвани от обществената медия. Специалната програмна линия „Олимпийски хроники“ ще се излъчва от 18:00 часа по БНТ HD.

До края на игрите в Пьонгчанг, всяка вечер от 21:30 часа по БНТ HD, спортно предаване „Арена спорт“ отстъпва място на своята олимпийска версия -„Арена Пьонгчанг 2018“. Зрителите ще имат възможност да видят всички шампиони и техните първи реакции, както и да си припомнят най-важното от всеки състезателен ден с картина и коментар.

Освен 110 часа преки предавания на състезанията от програмата на зимните Олимпийски игри в Пьонгчанг, всеки ден в 19:00 часа БНТ ще излъчва и обзорното предаване „Олимпийски върхове“. В 50 минути зрителите ще могат да видят най-важното от олимпийския ден с акцент към българското участие и да чуят коментарите на специалните гости – специалисти и звезди в зимните спортове.

Специални пратеници на БНТ на игрите са журналистите Валерия Видева и Стефан Георгиев и операторите Николай Балкански и Росен Петрински. Те ще покажат на българските зрители първите реакции на състезателите и всички любопитни моменти извън спортните трасета.

Състезанията в два от най-атрактивните зимни спортове – алпийските ски и фигурното пързаляне, започват между 3 и 4 часа българско време и ще бъдат излъчвани пряко по БНТ HD. Стартовете в ски алпийските дисциплини ще коментира Камен Алипиев, а оспорваната конкуренция сред фигуристите ще следи Цветелина Абрашева.

Коментаторският отбор на БНТ включва телевизионните журналисти с най-голям опит в отразяването на престижни спортни прояви. Петър Василев ще коментира състезанията по ски-скок, а биатлона - Антония Близнакова и Петър Иванов. Изявите на сноубордистите ще следи Георги Славчев. Ски бягането коментира Евгени Николов, а Ценко Симов – хокейните срещи.

Гледайте пряко официалното откриване на ХХIII Зимни олимпийски игри „ПЬОНГЧАНГ 2018“ на 9 февруари (петък) от 13:00 часа по БНТ1 и БНТ HD и следете Олимпийската програма на обществената телевизия на сайта www.bnt.bg

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делото срещу терориста от атентатите в Париж продължава в негово отсъствие
Делото срещу терориста от атентатите в Париж продължава в негово отсъствие
Съдът освободи Ивайло  Борисов - Ториното под парична гаранция
Съдът освободи Ивайло Борисов - Ториното под парична гаранция