НОВИНИ

Боклукът на София вече изцяло се преработва в завода за отпадъци

От днес заводът за отпадъци преработва цялото количество боклук, който софиянци изхвърлят смесено в сивите контейнери в София. Днес спира да работи и последната инсталация в Требич, която досега обработвала част от боклука на столичани. Повишеното количество боклук не затрудни новия завод, който от откриването си до днес увеличаваше поетапно капацитета си.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:53, 01.04.2016
6798
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Без напрежение и опашки от камиони - така протече работният ден в завода за боклук, който до снощи е преработвал с около 150 тона по-малко отпадъци.

"Около 1000 тона е дневно, което генерират гражданите на София, без проблеми го обработваме, можем съвсем спокойно от 1400 до 1500 тона да преработим, така че спокойно могат да генерират допълнително".

Всичкият боклук на софиянци ще се превръща в основно твърдо гориво, познато още и като RDF. То се получава чрез механично-биологично третиране на отпадъците. То ще се ползва за парното след някоя друга година и ще пести от газта в Топлофикация-София.

В завода боклукът ни се разделя автоматизирано. Резултатът е около два тона алуминий на ден, предимно от кен опаковки и дезодоранти. Заради навика да изхвърляме отпадъците си в найлонови торби, машина разрязва торбичките, които след това работници ръчно отделят. Целта е скъпия найлон да бъде продаден за рециклиране. Сред отпадъците понякога попадат и важни за хората неща.

Николай Савов - изп.-директор на "Завод за отпадъци - София": "Открихме документи, изхвърлени в отпадъка от центъра на София на една гражданка, работеща в министерство на правосъдието. Върнахме ги и получихме благодарности, разбира се".

За сведение на софиянци в завода освен по документите на всеки камион, може да се разбере и от кой квартал е събрал контейнерите и по боклуците, които изхвърляме.

Интересно е, че от район Витоша се намират сгурия в отпадъка и много стъклени бутилки, докато от центъра са основно пликове, найлони, картони, хранителните отпадъци са много по-малко.

За 6-те месеца откакто работи заводът вече са направили анализ на отпадъците на няколко столични района и продължават. Колкото до замерванията за чистота на въздуха - правят се редовно и всичко е в норма - отчита ръководството. Факт е, че миризмата на струпаните тонове боклук вътре е неизбежна, навън обаче няма и помен от аромат на гниещи отпадъци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Храни по стандарт в детските градини
Храни по стандарт в детските градини
Ново поскъпване на винетките засега не се предвижда
Ново поскъпване на винетките засега не се предвижда