НОВИНИ

Борис Джонсън остава фаворит за лидер на британските консерватори

Отявленият привърженик на Брекзит Доминик Рааб отпадна от надпреварата за лидерския пост на британските консерватори след днешния втори тур от вътрешните избори. Оставащите пет претенденти за креслото на премиера Тереза Мей тази вечер участват в телевизионен дебат по BBC.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:55, 18.06.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света
борис джонсън остава фаворит лидер британските консерватори

Първи и на сегашния вот за лидер на британските консерватори отново е бившият външен министър Борис Джонсън. Той получи 126 депутатски гласа - с 12 повече от първото гласуване. В надпреварата остават още Джеръми Хънт, Майкъл Гоув, Саджид Джавид и Рори Стюарт.

Доминик Рааб получи едва 30 гласа - с три по-малко от необходимия минимум. Той е бивш министър за Брекзит и призоваваше страната да напусне Евросъюза на 31 октомври, ако се наложи, дори и без сделка.

Втори на днешния тур остана външният министър Джеръми Хънт, който има 46 депутатски гласа от 313 възможни.

Министърът на околната среда Гоув и колегата му на вътрешните работи Джавид също увеличават подкрепата си. Най-голям възход обаче бележи министърът на международното развитие Рори Стюарт, който удвоява резултати си от първото гласуване до 37 гласа.

Тази седмица предстоят още гласувания за елиминации като на финала ще останат само две имена. От 22 юни следва общопартиен вот по пощата на 160 000 членове на Консервативната партия, а победителят ще стане известен месец по-късно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седмокласниците днес се явяват на изпит по математика
Седмокласниците днес се явяват на изпит по математика
Земетресение от 6.7 по Рихтер в Япония
Земетресение от 6.7 по Рихтер в Япония