НОВИНИ

Борисов поздрави екипите, работили по първия български комуникационен сателит​

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави екипите, работили по проекта за първия български комуникационен геостационарен сателит. Това съобщиха от правителствената пресслужба. "BulgariaSat-1" беше успешно изстрелян снощи от ракетна площадка в Космическия център "Кенеди" на НАСА във Флорида.

борисов поздрави екипите работили първия български комуникационен сателит​
bnt avatar logo
от БНТ
09:37, 24.06.2017
Чете се за: 00:26 мин.
Още

"Това събитие нареди страната ни сред 12-те в ЕС с най-значимо присъствие в Космоса. Eдна държава е развита, когато нейната икономика е базирана на знанието, и когато все повече нейни компании разработват високотехнологични продукти и предоставят широко достъпни иновативни услуги...

С първия български геостационарен сателит ще бъдат осигурени повече и по-качествени телекомуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони, директно до домовете ни", посочва министър-председателят, цитиран в съобщението. Разработката на космическия проект е на българската компания "Булсатком", която е подкрепена при реализацията му от американски и други международни партньори.

;

Това е втория български спътник в Космоса. Първият е изстрелян преди повече от 35 години. Българските учени смятаха, че ""Интеркосмос" вече не съществува, докато миналата година не го засякоха да се рее в пространството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Си Ен Ен изпрати художник да отразява брифинг  в Белия дом
Си Ен Ен изпрати художник да отразява брифинг в Белия дом
Започва пръскането срещу комари в Плевен
Започва пръскането срещу комари в Плевен