Британската преса: Макрон се опитва да спечели благоразположението на Тръмп

Президентите на САЩ и Франция Доналд Тръмп и Еманюел Макрон изглежда се опитаха да оставят настрани разногласията си по въпроса за климатичните промени и изявиха намерение да работят съвместно по сирийския конфликт и други въпроси, пише британският в. "Гардиън".

от БТА
09:54, 14.07.2017
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Британската преса: Макрон се опитва да спечели благоразположението на Тръмп

Виждайки засилващата се изолация на американския президент на световната сцена, Макрон усети възможност да му подаде ръка. Кристоф Кастанер, държавен секретар и говорител, заяви, че този жест цели "да върне Тръмп в групата". Френски дипломати, цитирани от британското издание, казват, че Макрон е бил притеснен от възможността Тръмп да се почувства притиснат в ъгъла.

Френският лидер видя възможност да повлияе на мисленето на САЩ и да засили ролята на Франция в глобалните въпроси, особено относно Сирия и Близкия изток, пише в. "Гардиън". Франция е страната с втори най-голям принос към водената от САЩ антиджихадистка коалиция в Сирия и френски представители изразиха притеснения за визията на САЩ за региона, освен борбата срещу "Ислямска държава".

Тръмп отхвърли скандала около сина си като нещо дребно, което всеки би направил, отбелязва в. "Гардиън" в друга статия. Вместо това президентът на САЩ отправи похвали към сина си, френския президент Макрон и китайския президент Си Цзинпин, като се държеше неочаквано весело.

След кампанията на Макрон, целяща да спечели благоразположението на американския си колега, Тръмп изглежда си остави възможност за промяна на решението си да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата, отбелязва британският в. "Телеграф". Американският президент заяви, че "нещо може да се случи" и въпросът ще бъде обсъждан през идните месеци. От своя страна, Макрон подчерта, че не е съгласен с позицията на Тръмп, но уважава факта, че спазва дадените предизборни обещания.

Франция продължава да държи на споразумението, добави френският президент и изрази надежда да успее в крайна сметка да убеди американския си колега.


;

Очевидно очарован от посещението си във френската столица, Тръмп изглежда остави на заден план "специалните отношения" между САЩ и Великобритания. Той нарече Франция "първият и най-отдавнашен съюзник на САЩ" и напомни, че "Франция ни помогна да спечелим независимостта си".

С напредването на мандатите на Тръмп и Макрон става ясно, че двамата лидери имат много общо, отбелязва пък американския в. "Вашингтон пост". И двамата са политически аутсайдери, които за първи път заемат изборни постове и са доволни, че са успели да предизвикат основните политически партии в своите страни. Те имат сложни отношения с медиите и са обещали да разклатят позициите на върхушката и да прочистят столиците си от борбите за власт и притежаващи отдавнашно влияние бюрократи.

И двамата подчертават значението на политики, които подкрепят бизнеса и обещаха да намалят ограниченията. И двамата се опитват да се борят срещу тероризма чрез мерки, които според критиците им може да ограничат свободите на техните граждани. И изглежда, както Тръмп, така и Макрон харесват лукса на ресторанти като "Жул Верн", както и разкоша, съпровождащ световните лидери, отбелязва американското издание.

Съюзниците на Макрон незабавно оспорват сравненията с Тръмп, смятайки, че предишният президент на САЩ Барак Обама е по-добър пример, но критиците му смятат появяващите се прилики за не толкова повърхностни. "И двамата искат монопол върху общественото внимание", заявява Патрик Вей, френски конституционен юрист и водещ историк по въпросите на имиграцията.

"И двамата показват готовност да управляват в противоречие с парламента и пресата - без никакво разделение или баланс на властите", добавя той. Макрон натрупа бързо и тихо власт, за която Тръмп може само да мечтае, отбелязва в. "Вашингтон пост" и припомня, че правомощията на изпълнителната власт във Франция вече са по-силни, отколкото в много други западни страни. Френски медии вече го нарекоха "президентът слънце", по аналогия с "краля слънце" Луи 14-и.

За срещащият затруднения президент на САЩ посещенията в чужбина са изненадващо удоволствие, почивка от дните, пълни с вътрешнополитически проблеми. За Макрон посещението на Тръмп е шанс да се покаже като основен посредник между Тръмп и Западна Европа, в момент, когато Великобритания е заета с плановете си за напускане на ЕС, а Германия се фокусира върху предстоящите наесен избори, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Това е неочаквано партньорство, предвид изявеното от Тръмп възхищение към крайнодясната френска популистка Марин льо Пен, която Макрон победи на изборите през май и силните различия във възгледите им, подчертава изданието.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Терористите, ударили Париж и Брюксел, крили оръжията си в училище
Терористите, ударили Париж и Брюксел, крили оръжията си в училище
35 градуса в читалня на Националната библиотека
35 градуса в читалня на Националната библиотека