НОВИНИ

Британските консерватори вероятно няма да управляват самостоятелно

Във Великобритания лейбъристите печелят все повече места, а опасността консерваторите да загубят парламентарното си мнозинство става все по-голяма. Това показват последните резултати от парламентарните избори проведени вчера. Преброяването на гласовете продължава.

Лилия Мустакова
от Лилия Мустакова
06:31, 09.06.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:55 мин.
По света

С над 510 от общо 650 места преброени до момента, консерваторите на Тереза Мей печелят 226 места. Опозиционната Лейбъристка партия на Джереми Корбин показва значителен напредък с 222 места. Шотландската национална партия печели 32 места.

Либералните демократи печелят 10. Остават още близо 140 места да бъдат съобщени.

Според последните прогнози на Би Би Си, консерваторите няма да успеят да спечелят мнозинството в парламента, което ще направи самостоятелното им управление невъзможно.

Числата от анализа показват 318 места за партията на Тереза Мей, с осем по-малко от това, което трябва да постигнат. Очаква се Лейбъристката партия да получи 267 места, Либералните демократи - 11, а Шотландската национална партия - 32. Според прогнозата, Партията за независимост на Великобритания ще загуби и последното си място в парламента.

Ако тези прогнозни резултати се потвърдят, това би означавало болезнен провал за Тереза Мей, която свика предсрочните избори с идеята да увеличи парламентарното си мнозинство, за да има повече свобода на действие в преговорите за Брекзит.

Евентуален политически блокаж в Лондон може да извади от строя преговорите с останалите 27 страни членки на Европейския съюз за британското излизане от блока.

Ако не се състави правителство навреме, ще бъде отложено и началото на преговорите за Брекзит, насрочено за 19 юни. Ако екзитполът е точен, лейбъристите може да опитат да съставят правителство с по-малките партии.

Междувременно, финансовите пазари съобщиха за внезапен спад в цената на лирата стерлинг след обявяването на екзитполовете късно снощи. Анализатори, които следят ситуацията, твърдят, че британската валута е паднала с два цента срещу щатския долара. Според тях, това се дължи на несигурността на парламента, ако резултатите съвпаднат с прогнозите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Елена Йончева ще сезира прокуратурата за изграждането на оградата по границата
Елена Йончева ще сезира прокуратурата за изграждането на оградата по границата
Консерваторите на Тереза Мей печелят изборите, но губят парламентарно мнозинство
Консерваторите на Тереза Мей печелят изборите, но губят парламентарно мнозинство