НОВИНИ

Британският парламент трябва да гласува план "Б" за Брекзит

Британският парламент трябва да гласува план "Б" за излизането на Великобритания от Европейския съюз. До вота се стигна след като на 15 януари депутатите отхвърлиха сключената между Тереза Мей и Брюксел сделка за Брекзит. Според източници от Лондон, обаче, днешното гласуване може да бъде отложено за средата на февруари.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:07, 29.01.2019
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Точно два месеца преди датата, определена Великобритания да напусне Европейския съюз, британските депутати отново се събират, за да решат как да се случи Брекзит. План "Б" на Тереза Мей преповтаря в голяма степен отхвърления План А. Британският премиер се налага да убеди депутатите да подкрепят новото предложение и да постигнат консенсус за предпазна мярка за ирландската граница.

Тереза Мей е готова и да се върне в Брюксел, за да търси нови гаранции за излизането на страната ѝ. От Евросъюза обаче, са категорични, че няма да има предоговаряне на споразумението.

Опозицията настоява, ако до края на февруари няма подписано споразумение, Кралството трябва да поиска отлагане на Брекзит до края на годината.

От британското външно министерство съобщиха, че ако се стигне до Брекзит без сделка, Лондон ще прекрати свободното движение на хора. Гражданите на Европейския съюз ще могат да пребивават, работят и учат във Великобритания. Но ако искат да останат за повече от три месеца ще трябва да подадат молба за временно разрешение за престой на европейци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Време за изложби
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Време за изложби
България по пътя към еврото: 13-та годишна среща на бизнеса с правителството
България по пътя към еврото: 13-та годишна среща на бизнеса с правителството