НОВИНИ

Британският премиер Тереза Мей обяви, че се оттегля

Британският премиер Тереза Мей обяви, че напуска поста си на 7 юни. Тя ще остане начело на правителството до избирането на свой наследник. Името му трябва да стане известно до края на юли. Много европейски лидери изразиха своята признателност и уважението си към Мей, с която успяха да договорят споразумението за напускане на британците.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:30, 24.05.2019
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Решението на Тереза Мей беше очаквано. Тя не скри, че трудно се разделя с поста и каузата, за която работеше неуморно от идването си на "Даунинг стрийт" преди близо три години.

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания: Вечно ще съжалявам, че не успях да осъществя Брекзит. За моя наследник остава да търси път напред в духа на резултатите от референдума, а за това ще трябва да постигне компромис в парламента, който аз не успях.

Мей припомни, че три пъти е опитала да убеди парламента да подкрепи сделката за напускането, но без успех и напомни, че компромисът не е мръсна дума, а нещо, от което понякога зависи живот.

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания: Това беше най-високата чест в живота ми - да бъда втората жена - премиер, но не и последната. Тръгвам си без лоши чувства, а с огромна признателност за възможността да служа на страната, която обичам.


;

Вече има четирима кандидати за поста на Мей. Сред тях - външният министър Джереми Хънт и бившият кмет на Лондон Борис Джонсън, който засега е фаворит на букмейкърите.

Жан-Клод Юнкер не е приел с радост новината за напускането на Мей, която смята за смела жена и която дълбоко уважава, съобщи в Брюксел Мина Андреева - говорител на Еврокомисията. Френският президент Еманюел Макрон призова Лондон за яснота по отношение за Брекзит, а германският канцлер подчерта, че ще продължи да работи и със следващия премиер за организиран Брекзит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Празникът на буквите откри новата Лятна сцена пред НДК
"Празникът на буквите" откри новата Лятна сцена пред НДК
Генералният директор на ЮНЕСКО се включи в тържествата за 24 май
Генералният директор на ЮНЕСКО се включи в тържествата за 24 май