НОВИНИ

Тереза Мей подава оставка на 7 юни

Британският премиер Тереза Мей ще подаде оставка като премиер и председател на Консервативната партия на 7 юни. Гласуването за неин заместник ще започне през следващата седмица 10-14 юни.

bnt avatar logo
от БГНЕС
12:14, 24.05.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света
тереза мей подава оставка юни

„Съжалявам и винаги ще съжалявам, че не успях да реализирам Брекзит”, заяви Мей по време на емоционалното си изявление пред сградата на Даунинг Стрийт 10. „Днес обявявам, че ще се оттегля като лидер на Консервативната партия на 7 юни, петък, за да може да се избере наследник”, допълни тя.



Според закона, лидерът на най-голямата партия в парламента автоматично поема поста премиер на страната.

„Скоро ще напусна тази работа, която беше чест за мен да получа. Втората жена премиер на Великобритания, но определено не последната. Напускам без злоба, а с огромна благодарност, че имах възможността да служа на тази страна”, заяви британският премиер в края на емоционалната си реч.

Гласуването за заместник на Мей ще започне през седмицата 10-14 юни.

На референдума през 2016 г. британците решиха противно на всички очаквания да напуснат ЕС след 46 години членство. Те трябваше да направят това на 29 март тази година, но до окончателна сделка с ЕС така и не се стигна.

През ноември Тереза Мей успя да постигне сделка с ЕС, която обаче беше отхвърлена три пъти от британските депутати. Очаква се в началото на юни да бъде гласувана за четвърти път.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна аудиенцията на парламентарната ни делегация с папа Франциск
Започна аудиенцията на парламентарната ни делегация с папа Франциск
Цяла България отбеляза 24 май с шествия, концерти и литургии
Цяла България отбеляза 24 май с шествия, концерти и литургии