НОВИНИ

Британският референдум показа, че е време за промени

Дългова криза, бежанска криза, евроскептицизъм, радикализация, терористични заплахи. Всичко показва, че е време за промяна. Остава въпросът дали британският референдум ще бъде последната капка, която да даде тласък на реформи в ЕС. Всичко започна с финансовата криза от 2008-ма година, която се превърна в хронично заболяване за Еврозоната. Гърция се оказа най-слабото звено във веригата и първо се заговори за Грекзит.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:45, 23.06.2016
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Събитията в Украйна, икономическите санкции срещу Русия разединиха страните-членки. Но липсата на консенсус беше най-осезаема с бежанската криза. Недоверието в европейските институции нараства, дори сред страни-членки, които по традиция подкрепят по-засилената интеграция като Германия и Франция.

Мартон - Унгария: "Това е клише, но то е истина - Евросъюзът стана твърде бюрократичен, живеем в балон, нямам представа как се вземат решенията и в дългосрочен план, това е резултатът. Наистина се надявам Великобритания да остане, но трябва да бъдат направени промени.

Евроскептицизмът набира скорост и големият тест ще бъде през следващите две години, когато предстоят избори във Испания, Франция, Италия и Германия. Всички противници на европейската идея гледат с надежда към Великобритания и се надяват днешният вот да предизвика верижна реакция.

Мартон - Унгария: "Да, съгласен съм, че може да предизвика ефекта на доминото и ако трябва да съм честен, ме е страх от това.
Ерик - Холандия - популизъм, евроскептицизъм. Вижда се, че някои хора в различните страни-членки поставят под въпрос адекватността и ползата от Евросъюза, демократичните му ценности. Но се надявам Евросъюзът да продължи да съществува такъв, какъвто е, защото смятам, че идеята за общ пазар е чудесна".


;

И въпреки дълбоките проблеми в Европа, младите европейци не смятат, че британският референдум е директно следствие от тях.

Ирене - Италия: "Честно казано не мисля, че референдумът в Обединеното кралство е директно следствие от проблемите в Европейския съюз. Смятам, че проблемите в отношенията между Великобритания и съюза съществуват отдавна, те може би са се влошили от кризата в Евросъюза, от бежанската криза, но не смятам, че са пряко свързани".

Всички са единодушни, че след днешния вот ще последват промени. Който и да спечели, победата няма да е категорична, което означава, че дебатът продължава и може би Европа ще научи урока си и ще намери пътят напред.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варненските футболистки - шампионки
Варненските футболистки - шампионки
До две години изграждане единен дигитален кадастър
До две години изграждане единен дигитален кадастър