НОВИНИ

БСП ще върнат мандата, ако им бъде връчен от президента

Президентът Росен Плевнелиев прие на среща лидера на БСП Корнелия Нинова. Разговорите на "Дондуков" 2 бяха в рамките на консултациите при държавния глава за съставяне на ново правителство. След срещата лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че БСП ще върне мандата, ако им бъде връчен от президента, както ще откажат и ако бъдат поканени от третата политическа сила, на която и бъде връчен мандата. "БСП - лява България" нито ще предлага министри, нито ще участва в каквото и да е редене на служебен кабинет, допълни още Нинова.

bnt avatar logo
от БНТ
11:50, 18.11.2016 (обновена)
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Вчера Росен Плевнелиев разговаря с премиера в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Днес е ред Корнелия Нинова да заяви позициите на левицата, но вече се знае, че БСП също отказват мандат и няма да посочват служебни министри.

След края на политическите консултации, президентът Плевнелиев обяви, че ще свика Консултативния съвет по националната сигурност, за да обсъди ситуацията в страната не само с парламентарно представените партии. Едва след това президентът ще започне и конституционната процедура за връчване на проучвателни мандати за съставяне на правителство в рамките на този парламент.


По-рано за БНТ Росен Плевнелиев заяви, че основната цел на консултациите да не се допуска политическата криза в страната да прерасне в парламентарна.

;

Ръководството на "БСП - лява България" влезе в Президенството, без да прави изявление. Три са основните теми, които ще бъдат обсъдени с президента. А това са: Възможно ли е да се състави ново правителство в рамките на настоящия парламент? Коя е разумната дата за провеждане на предсрочни избори? Кои са важните закони, които това НС трябва да приеме, преди да бъде разпуснато.

Изявленията на БСП ще чуем след края на срещата. Консултациите при президента ще продължат до края на следващата седмица.

;

Росен Плевнелиев поздрави делегацията с "добре дошли" и поздрави "БСП - лява България" за високия резултат на изборите за президент и вицепрезидент и за спечеленото високо доверие на избирателите.

Президентът изрази надежда, че това доверие ще получи конкретни измерения.

;

"Заявихме пред господин президента нашата позиция - ако ни бъде връчен мандат - ще го върнем, както и ако бъдем поканени от третата политическа сила, на която ще бъде връчен мандат, да откажем. Ние няма да участваме в такова правителство с 38 депутата в този парламент ", каза Корнелия Нинова след срещата с президента.

По думите й парламентът е с изчерпани възможности и доверие, и трябва да се организира възможно най-скоро предсрочни парламентарни избори. Тя прогнозира избори в края на март, началото на април. "БСП - лява България" нито ще предлага министри, нито ще участва в каквото и да е редене на служебен кабинет, допълни още Нинова.

По думите й най-важното, което трябва да свърши парламентът до едни предсрочини избори, е да бъдат направени промени в изборното законодателство, съобразявайки се и с волята на народа след референдума, бюджетът да мине на второ четене, като БСП няма да го подкрепи, но и няма да пречи на приемането. И още няколко важни за тях закони, като Законът за публичната собственост, за храните, които са възможни според тях да бъдат приети в рамките на този парламент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фолксваген съкращава 30 000 служители
"Фолксваген" съкращава 30 000 служители
Разбиха канал за нелегални мигранти от България през Сърбия към Западна Европа
Разбиха канал за нелегални мигранти от България през Сърбия към Западна Европа