НОВИНИ

Бундестагът обсъжда насилието в Кьолн

Германският Бундестаг се събира днес, за да обсъди последиците от стотиците прояви на сексуална агресия в Кьолн през новогодишната нощ. Насилието разпали нови дебати за миграцията и сигурността.

бундестагът обсъжда насилието кьолн
bnt avatar logo
от БНТ
06:47, 11.01.2016
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Очаква се на днешното заседания на долната камара на германския парламент канцлерът Ангела Меркел да произнесе реч от името на коалиционното правителство. Тя поиска по-строги закони за депортиране във връзка със случаите на Нова година. Консервативният Християндемократически съюз на Меркел и левият коалиционен партньор - Социалдемократическата партия, ще обсъждат утре как да реагира правителството.

Германският правосъден министър обяви вчера, че поредицата нападения и обири в новогодишната нощ в Кьолн са били подготвени и координирани. Само в Кьолн са подадени 379 жалби за нападения, 40 процента от които са за сексуални посегателства. От местната полиция заявиха, че повечето от жалбите са срещу кандидати за убежище и чужденци, които живеят нелегално в Германия. Полицията в Хамбург също разследва сигнали за сексуални нападения и обири в новогодишната нощ. Подобни разследвания се водят и в Швеция и Финландия.

Германското антиислямистко движение ПЕГИДА подготвя за днес в Лайпциг нов митинг, с който ще отбележи първата си годишнина. Крайнодесните вече проведоха един масов протест пред катедралата в Кьолн, като се обявиха срещу насилието срещу жени изобщо и за пореден път призоваха за по-строги мерки срещу бежанския поток към Германия. Над 1700 полицаи охраняваха протеста и съпътстващия го контрапротест.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реформатор оглави гръцките консерватори
Реформатор оглави гръцките консерватори
Местан и отцепените му стават независими
Местан и отцепените му стават независими