НОВИНИ

Часовникова кула в Сараево показва времето по лунния календар

Часовниците по света отброиха последните секунди преди настъпването на 2019 г. В Сараево един по-различен часовник също показва времето, но по лунния календар.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
10:22, 02.01.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света

В Стария град на Сараево се издига 30-метрова часовникова кула.Часовникът работи по лунния календар и задава ритъма на живота в града от векове.

Градската часовникова кула е построена от Гази Хюсрев бей, на когото Сараево дължи и други важни обекти като първата библиотека и училища.

Смята се, че часовникът в сърцето на града е единственият в света, който работи по лунния календар. Какво означава това?

Менсур Златар, уредник на часовниковата кула: Сега часовникът показва 7 часа, а това значи, че остават пет часа до залез.

През 17-ти век кулата е срината, но по-късно възстановена от жителите на Сараево. В по-ново време тя отново е обект на удари при войната ва Босна и Херцеговина, но часовниковият механизъм остава незасегнат.

Днес за кулата се грижи Менсур Златар, който по няколко пъти в седмицата изкачва 76-те стъпала, за да почисти механизма и да провери дали всичко работи, както трябва.

Историята на часовника е любопитна. Той е изработен в Англия и е дарен на джамията на Гази Хюсрев бей от двама търговци. Според някои сведения това се е случило през 1876 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Харчим близо 2% от бюджета на домакинството за алкохол
Харчим близо 2% от бюджета на домакинството за алкохол
Увеличава се броят на жертвите в Магнитогорск
Увеличава се броят на жертвите в Магнитогорск