Чехите избират президент, за поста се борят 9 кандидати

Днес е вторият ден, в който чехите гласуват за президент. За поста се борят 9 кандидати. С най-големи шансове е действащият държавен глава Милош Земан. Но според социолозите той няма да спечели необходимите 50% и ще се стигне до балотаж. А там могат да се очакват изненади. Първите предварителни резултати се очакват около 17 часа българско време.Кой е Милош Земан и кои са най-сериозните му конкуренти - вижте!

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:14, 13.01.2018
Чете се за: 01:12 мин.
По света
Милош Земан, кандидат за президент на Чехия: "Един от основните фактори, който ме подтикна да се кандидатирам пак, са чешките медии. Атаките им срещу мен ме амбицираха да се боря за втори мандат."

Така 73-годишният Милош Земан обясни желанието си отново да се впусне в канидатпрезидентската надпревара. Държавният глава на Чехия има ограничени правомощия, но назначава редица висши служиели, отговорни за формирането на правителство. Почти през целия си мандат Земан се радва на одобренио на окло 50% от чехите. И една от основните причини за това е негативното му отношение към миграните. Ако бъде избран това ще бъде отражение на евроскептичните настроения в Чехия, особено силни през последните години.

Земан подобри отношенията с Китай и Русия, за сметка на тези с традиционните европейски съюзници.Предпочита да се среща с обикновени избиратели, а не с представители на елитарни интелектуални кръгове. Известен с острия си, понякога и циничен език. Един от най-големите му минуси е влошеното здравословно състояние. Последните социологически данни сочат, че Милош Земан може да разчита на подкрепата на около 47% от избирателите. След него се нарежда основният му конкурент Иржи Драхош - бивш председател на Чешката академия на науките, с около 45 на сто от вота.

Йери Драхос, кандидат за президент на Чехия: "Много искам да видя Чехия на масата, където се решава бъдещето на Европа."

Въпреки че влезе в надпреварата като независим, Драхос е подкрепен от Християн-демократическата партия, както и от редица бизнесмени. Михал Хорачек, на 65, писател, успешен бизнесмен, експерт в областта на конните залагания. Това е другият кандидат, който би могъл да застраши Земан. И не на последно място, един от най-късно заявилите участие в изборите, бившият дясноцентристки премиер Мирек Тополанек.

Мирек Тополанек, кандидат за президент на Чехия: "В трудни времена имаме нужда от президент, който не само казва Добре дошли и кима, който няма да приеме мигрантските квоти и няма да козирува на суперсилите на Изтока."

И ако за първия тур почти няма съмнения, който ще спечели, то за балотажа, насрочен за 26 и 27 януари ситуацията е по-различна. Според анализатори решаващи ще бъдат последните дни на кампанията и ако избирателната активност е висока, то конкурентите на Земан ще имат повече шанс.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Трима души загинаха при катастрофа между кола и автобус в Прага
Трима души загинаха при катастрофа между кола и автобус в Прага
Боклукът на община Дупница ще се извозва в столичния квартал Филиповци
Боклукът на община Дупница ще се извозва в столичния квартал Филиповци