НОВИНИ

Четирима полицаи убити при протест в Далас

Четирима полицаи бяха убити, а още седем - ранени при стрелба по време на протест в Далас, щата Тексас. Двама заподозрени са арестувани и предстои да бъдат разпитани.

четирима полицаи убити протест далас
bnt avatar logo
от БНТ
07:53, 08.07.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Един от стрелците беше обграден в гаража на дома си в Далас. След престрелка с полицията и намеса на отряд специални части, той беше успешно задържан. Преди това властите публикуваха снимка на друг заподозрян, който се е предал доброволно. По първоначални данни извършителите са стреляли със снайпери от високо. Стрелбата е избухнала в края на протеста срещу убийството на цветнокожи от полицаи. Засега не е ясно дали има и ранени участници в демонстрацията.

Протестите срещу полицейското насилие отново зачестиха, след като в сряда в щата Минесота полицай застреля 32-годишния Филандо Кастиле зад волана на колата му, в която се намират също приятелката му и невръстната им дъщеря. Ден по-рано в щата Луизиана двама полицаи пребиха и застреляха от упор 37-годишният Алтън Стърлинг. И в двата случая убитите са били спрени за дребни нарушения и според кадрите, заснети от очевидци, е приложена ненужна полицейска бруталност. Губернаторът на Минесота Марк Дейтън призова за федерално разследване на случаите.

;

Черната статистика сочи, че Кастиле е 123-тият чернокож и 506-ти американски гражданин като цяло, убит от полицията през настоящата година. Едва 60 на сто от всички застреляни от служители на реда са били въоръжени. Американският президент Барак Обама, който пристигна във Варшава тази нощ, поднесе съболезнования на семейството на Кастиле и заяви, че полицейските управления в страната имат нужда от спешна реформа. Той допълни, че зачестяването на подобни случаи говори за сериозен обществен проблем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Артистичен пленер събра в Смолян именити художници и млади таланти
Артистичен пленер събра в Смолян именити художници и млади таланти
Предизвикателството да коментираш Евро 2016
Предизвикателството да коментираш Евро 2016