НОВИНИ

Д-р Боряна Екова: Има места за лечение на зависими, но те са малко

Има места за лечение на зависими деца, но те са малко. За това се обединиха в студиото на "Денят започва" д-р Боряна Екова и журналистът Весела Тотева, основател на фондация за превенция на наркотици.

bnt avatar logo
от БНТ
07:37, 06.11.2017
5328
Чете се за: 00:53 мин.
У нас
Весела Тотева, журналист: Държавата трябва да се погрижи за тези деца, които вече взимат наркотици. Лично аз, по разговорите с родители и лекари, знам, че места има, но те не са достатъчни. Въпрос на информираност на родители и учители е.

По думите ѝ, децата не знаят какво взимат, а синтентиката е заразно зло.

В студиото на БНТ журналистът сподели, че също е взимала наркотици през 90-те години, но и тя е изненадана от това, че всяко второ,трето дете на 14,15 години днес е пробвало или взима сериозно наркотици.

Д-р Боряна Екова, cпeциaлиcт пcиxиaтъp, pъĸoвoдитeл нa пpoгpaмa зa лeчeниe c oпиeви aгoниcти нa лицa, зaвиcими ĸъм oпиoиди: Най-лесният вариант е обществото да изолира човек, който взима дрога. Това е поводът за ниската информираност на хора, които имат ангажимента да насочват проблемните семейства към съответните грижи. Всички детски клиники и отделения приемат деца с психози.

д-р Екова обаче, уточни, че не се приемат за лечение зависими.

Д-р Боряна Екова: Има разлика между последиците от една зависимост или употреба на вещества. За зависимите работят детски психиатри, не е задължително това да става в институция. Тази помощ може да се получава и в самото общество. Има механизми, но те са абсолютно недостатъчни. Никой от нас не вярваше, че новата дрога ще навлезе в детската възраст и ще е толкова достъпна. Има места, но не достатъчно и може би за това се стига трудно до лечение.

По думите на д-р Екова родителите научават твърде късно, за което е необходимо повече общуване между родители и деца.

Един от съветите ѝ за помощ е родителите да се обърнат към детски психиатри, психолози или различни институции като националния център по наркомания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. д-р Генчо Начев отрече да е бъдещият министър на здравеопазването
Проф. д-р Генчо Начев отрече да е бъдещият министър на здравеопазването
Ще учат ли децата само сутрин?
Ще учат ли децата само сутрин?