НОВИНИ

Демократите печелят долната камара на Конгреса, републиканците запазват Сената

Прогнозите за междинните избори за Конгрес в Съединените щати се оправдаха - демократите печелят мнозинство в Долната камара, а републиканците не само запазват мнозинството, но и увеличават местата си в Сената. Висока избирателна активност и рекорден брой жени влизат в американската политика - малка част от тенденциите на междинния вот.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:39, 07.11.2018
Чете се за: 01:15 мин.
По света

След края на една една от най-негативните и тежки предизборни кампании в САЩ е време за танци - в лагера на печелившите, и в този на губещите.

Изборният процес приключи и макар, че резултатите не са обявени официално е ясно, че демократите вече ще контролират Долната камара на Конгреса, а в Сената мнозинството остава на републиканците. Нещо повече - мандатите им се увеличават.

Победа обявиха и в двата лагера. Демократите си връщат контрола в Камарата на представителите след осемгодишно прекъсване. Това сериозно ще затрудни президента Тръмп и прокарването на политиките му.

Нанси Пелоси, лидер на демократите в Камарата на представителите: Не става дума за демократи и републиканци, а за възстановяването на заложения в Конституцията баланс на силите във властта. Ще бъде сложен край на набезите на богаташките интереси във Вашингтон. Но повече от всичко, победата ще покаже какво значение има мнозинството на демократите в живота на здраво работещите американци.

Още преди края на изборния ден в Туитър Доналд Тръмп написа - "Огромен успех тази вечер. Благодаря на всички!" Малко по-късно добави, че за първи път от 105 години партия на действащия президент добавя места в Сената.

Сара Сандърс, говорител на Белия дом: Беше обявено, че контролът на Републиканците в Сената се запазва, силен момент, огромна победа за президента.

Изборите потвърдиха историческата тенденция партията, чийто представител не е в Белия дом, да се представя по-добре на междинни избори.

Избирателната активност за този вот е най-висока от десетилетия. Освен с рекордния брой жени - над 100, които влизат в политиката, тези избори ще останат в историята с прецедентите си - в Конгреса за първи път влизат жени с мюсюлманско вероизповедание, с индиански корени и нетрадиционна сексуалност. А най-младият представител в долната камара ще бъде 29-годишната Александрия Окасио-Кортез от Демократическата партия.

Александрия Окасио-Кортез: Това става възможно, когато обикновени хора се съберат и заедно осъзнаят, че действията им - независимо малки или големи, са способни да предизвикат дългосрочна промяна. И това не е кампания, това е голямо движение за социална, икономическа и расова справедливост в Съединените щати.

Очакваното синьо цунами не се случи, но Демократите набират сериозна скорост, която ще им помогне за президентския вот през 2020, коментират анализатори, и мнозина се категорични, че стартът на надпреварата за Белия дом вече е даден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Китай все повече жени се стремят към професията пилот
В Китай все повече жени се стремят към професията пилот
Първи конгрес по трудова медицина у нас
Първи конгрес по трудова медицина у нас