НОВИНИ

Ден в памет на жертвите на Холокоста

Израел отбелязва Деня в памет на жертвите на Холокоста. Официалната възпоменателна церемония се състоя в мемориала Яд Вашем. Над 8 хиляди млади евреи от около 40 страни се очаква да се включат в ежегодния Марш на живите в бившия нацистки концлагер Аушвиц-Биркенау.

bnt avatar logo
от БНТ
06:59, 05.05.2016
Чете се за: 00:54 мин.
По света

В първите минути на деня, в който се отбелязва една от най-големите хуманитарни катастрофи в човешката история, премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че няма да допусне втори Холокост. Това се случи по време на традиционната възпоменателна церемония в мемориала Яд Вашем в столицата Йерусалим.

Бенямин Нетаняху, премиер на Израел: "Бедствието, което се е случило на нашия народ, не трябва да се повтаря!"

Стотици евреи присъстваха на церемонията в мемориала, за да почетат паметта на милионите убити в концлагерите по време на Втората световна война. Днес в Израел телевизиите ще излъчват само документални филми за Холокоста и интервюта с оцелели. В 10 часа местно време в цялата страна ще прозвучи сирена, с която се призовават израелците да станат на крака и да запазят минута мълчание в памет на жертвите.

Церемонии за отбелязване на този ден ще има и на много други места по света. Тази вечер ще се проведе и ежегодният марш на живите в Полша. Хиляди хора се очаква да вземат участие в трикилометровия мълчалив поход по пътя между концлагерите Аушвиц и Биркенау.

Холокост се нарича изтребването на приблизително шест милиона европейски евреи по времето на Втората световна война от Нацистка Германия. Други етнически, политически и социални групи също са били преследвани и унищожавани от този режим. Ако се вземат предвид и нееврейските жертви, общият брой на загиналите се оценява на девет до единадесет милиона.

Истинността на доказателствата за Холокоста, броят на жертвите, както и твърденията за масови екзекуции с газови камери се оспорват от някои историци и публични личности. В редица европейски страни, предимно тежко засегнати от идеологията на националсоциализма като Германия, Австрия и Франция, отричането на Холокоста се счита за престъпление.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Събират на диск фолклора на село Дряново
Събират на диск фолклора на село Дряново
Тръмп остана единственият кандидат на републиканците за президент
Тръмп остана единственият кандидат на републиканците за президент