НОВИНИ

Десетки жертви и ранени при нападението на военния парад в Иран

Най-малко 29 души загинаха след като четирима въоръжени нападатели стреляха по време на военен парад в иранския град Ахваз. Нападателите са ликвидирани. Сред жертвите има и цивилни. Ранените са над 60. "Ислямска държава" и антиправителствена арабска групировка поеха едновременно отговорност за нападението. Официален Техеран обвини за атаката "терористи, платени от чужд режим".

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:47, 22.09.2018
Чете се за: 00:26 мин.
По света

Почти половината от жертвите на стрелбата в Ахваз са членове на елитната Революционна гвардия. Нападателите са били зад трибуната с официалните лица на парада по случай 38 мата годишнина от началото на ирано-иракската война.

Аболфазл Шекарчи, говорител на иранските въоръжени сили: "Четирима терористи,които скрили оръжието си в района преди няколко дни, влезли под прикритието на цивилни, дошли за парада. Тогава открили стрелба".

Нападението е в богатата на петрол провинция Хузестан, с предимно арабско население. Опозиционно движение на етнически араби в Иран, наречено Национална съпротива в Ахваз пое отговорност за нападението, също и "Ислямска държава".

В Туитър външният министър Мохамад Зариф написа, че Иран смята, "че регионални попечители на тероризма и техните американски господари са отговорни за подобни атаки".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама от задържаните за грабежа в Роженския манастир остават в ареста
Двама от задържаните за грабежа в Роженския манастир остават в ареста
​Хиляди протестираха в Русия срещу повишаването на пенсионната възраст
​Хиляди протестираха в Русия срещу повишаването на пенсионната възраст