НОВИНИ

Среща на жените външни министри в Монреал

В канадския град Монреал вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева участва в първата световна среща на жените външни министри в света с основен акцент върху активната роля на жените в опазването на мира и сигурността на планетата. Специалните ни пратеници в Монреал - Ирина Цонева и операторът Илия Иванов разказват.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
12:25, 22.09.2018
Чете се за: 01:05 мин.
По света

Една от основните цели на този форум е да бъде изпратен силен сигнал към света за лидерските умения на жените в глобален мащаб, както и да бъдат набелязани активни практики за превенция на насилието над жени в конфликтни зони.

Историческа - така медиите в Монреал определиха срещата на 14 жени външни министри от целия сват в това число и Япония. Форум, чийто първи ден съвпадна и със Световния ден на мира.

Федерика Могерини, върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността: Някои от вас са първите жени с висше образование в семейството ви, някои от вас са първите жени външни министри в страните си, вашите истории са вдъхновение за много жени и момичета в целия свят. Не мога да се сетя за регион на земното кълбо - от Балканите до африканския рог, в който жените да нямат ключова роля.
Кристия Фрийланд, министър на външните работи на Канада: Всички ние сме наясно, че просперитетът, мирът и сигурността са на много по високо ниво там, където жените имат възможност активно да участват в политическия живот.
Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Доказано е, че ако всички жени и момичета се включат активно в икономическия живот, на годишна база БВП в света ще нарастне колкото е БВП на Китай и САЩ заедно.

Как да бъде запазен и задържан мира в конфликтните зони бе важен акцент в днешните разговори с активното присъствие на Сирия и Украйна. Без участие на поне 30% жени в тези процеси , те не биха имали успех подчерта министър Захариева .тя изтъкна пред форума факта, че у нас редица ключови позиции в държавата се заемат именно от жени.

Посланието, което иска да даде този форум е, че само заедно жените и мъжете могат да осигурят равен старт в участието на жените в политическия процес, подчерта още Захариева. По-късно днес тя ще бъде гост на отбелязването на 110 -тата годишнина от обявяването на независимостта на България, която ще събере българската общност в Монреал.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължават протестите на работници от заводите на Миню Стайков
Продължават протестите на работници от заводите на Миню Стайков
Ден на отворените врати във Военноисторическия музей
Ден на отворените врати във Военноисторическия музей