НОВИНИ

Дискусия на тема "Бъдещето на обществените медии в цифровата ера" в НДК

Мисията на обществените медии, тяхното финансиране и бъдещето им в дигиталната ера бяха основните акценти в международна дискусия, организирана от БНР и БНТ, с участието на генералните директори на двете медии, представители на Съвета за електронни медии и на Европейския съюз за радио и телевизия, депутати и общественици.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:44, 25.01.2019
Чете се за: 01:38 мин.
У нас

Необходима е нова, много по-точна и ясна дефиниция за мисията на обществените медии у нас - тази теза обедини участниците в дискусията. На фона на голямото желание за информираност на обществото, обществените медии са някак пренебрегвани в много страни, особено от гледна точка на финансирането, подчерта Греъм Диксън от EBU.

Греъм Диксън - ръководител на департамент "Радио" на Европейския съюз за радио и телевизия: Добрата, сериозната журналистика се нуждае от финансиране и това е, което характеризира обществените медии в Европа да имат време и средства, за да отделят и разказват наистина важните истории, да задават неудобните въпроси, да правят разследвания, а не просто да четат информации от агенциите или от прессъобщенията на институциите.

Доброто финансиране на обществените медии е една инвестиция в бъдещето, подчерта и Райна Константинова. Според нея може и да е въпрос на чест да работиш в обществена медия, но трябва да е ясно за всички, че дори и много качествени журналисти стават неконкурентноспособни, ако държавата няма ясна формула за развитието на обществените медии.

Райна Константинова - бивш член на ръководството на Европейския съвет за радио и телевизия: Инвестиция в бъдещето, в качествена журналистика, в доверие и в това да се погрижим да има качествени журналисти.

Сегашната държавна субсидия за обществените медии Райна Константинова сравни с милостиня.

В Норвегия обществените медии се дофинансират с процент от всеки купен телевизионен продукт, в други страни с процент от хазарта. Би могло и у нас да се помисли за подобна формула, предложи тя.

Диана Саватева от парламентарната медийна комисия също каза, че смесен вид финансиране би бил добър вариант. И тази дискусия според нея трябва да върви паралелно с диалога за мисията на обществените медии.

Диана Саватева - зам.-председател на комисията по култура и медии в НС: Не може да се говори за пари без да се знае какво точно се иска от БНР и БНТ.

Много важен е въпросът дали те трябва да догонват и да се състезават с търговските медии или да представят по пълноценна картина на събитията, подчерта още Саватева. Според генералният директор на БНТ обаче, тези две посоки трябва да се следват паралелно.

Константин Каменаров - генерален директор на БНТ: Ние разбира се не гоним рейтинг фанатично, но от друга страна сме обречени да се съревноваваме и състезаваме, защото колкото и да сме достоверни и добри журналисти, ако никой не ни гледа и не ни слуша нашата мисия, обществената мисия остава неизпълнена.

Трябва да има пренаписване на обществената функция на нашите две медии, защото Законът е вече на 20 години и това би трябвало пряко да рефлектира и върху финансирането, посочи още Константин Каменаров.

Светът е голям, промяната дебне отвсякъде и обществените медии не могат да не участват в тази промяна, бе позицията на председателя на СЕМ.

София Владимирова - председател на СЕМ: Не могат да не бъдат част от дигиталния свят...

В заключение генералният директор на БНР Александър Велев предложи създаването на работна група с представители от БНТ и БНР и свободен достъп до нея на всички желаещи, която до края на февруари да предложи проект за стратегия за обществените медии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разказ на Здравка Евтимова влезе в американски учебник
Разказ на Здравка Евтимова влезе в американски учебник
Германия се отказва от въглищата за енегрия
Германия се отказва от въглищата за енегрия