НОВИНИ

До 4 септември става ясно дали ще отпадне възрастовата граница за шеф на МВФ

Изпълнителният съвет на МВФ препоръча да отпадне възрастовата граница за управляващ директор на Фонда. Това би открило пътя към ръководния пост за Кристалина Георгиева, която е номинирана от Европейския съюз, но досега не отговаряше на възрастовото ограничение.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:08, 22.08.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света

За да влезе в сила промяната, е необходимо тя да бъде одобрена с обикновено мнозинство от Управителния съвет на МВФ, в който влизат представители на всичките 189 страни членки. Гласуването на препоръките е насрочено от 21 август до 4 септември.

Досега изискването беше управляващите директори да са на възраст под 65 години при заемането на поста и да не могат да останат на него след навършване на 70 години. Кристалина Георгиева е на 66 години.

Тя беше номинирана за наследник на Кристин Лагард от Европейския съюз по предложение на Париж и успя да се наложи над другия кандидат, подкрепян от Берлин - холандеца Йерун Дейселблум.

Все още е възможно в надпреварата да влязат нови претенденти - крайният срок за издигане на кандидатури е 6 септември. Досегашната практика дава големи шансове на европейския кандидат, тъй като по неписано правило Вашингтон определя кой да оглави Световната банка, а Брюксел - МВФ. Остава открит въпросът дали то ще бъде спазено.

Кристалина Георгиева има подкрепата и на Русия. До момента на избора, тя е в отпуск от поста главен изпълнителен директор на Световната банка.

Името на новия шеф на МВФ трябва да стане известно най- късно до 4 октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обвиниха мъж от Своге за пожара над Реброво
Обвиниха мъж от Своге за пожара над Реброво
Продължават проверките за нерегламентирано отглеждане на прасета във Варненско
Продължават проверките за нерегламентирано отглеждане на прасета във Варненско