НОВИНИ

Какво може да последва, ако Пучдемон обяви независимост?

Ще обяви ли Карлес Пучдемон независимост на Каталуния и до какви последици ще доведе решението му? Вижте коментарит епо темата от испанския печат

bnt avatar logo
от БТА/Любомир Мартинов
15:39, 10.10.2017
Чете се за: 01:43 мин.
По света
последва пучдемон обяви независимост

Самият факт, че Карлес Пучдемон може да обяви днес едностранно независимост на Каталуния, без държавата да може да го спре, е признак за слабия и досега стерилен отговор на правителството на Мариано Рахой, пише в редакционна статия в. "Мундо". Всяка декларация за независимост ще представлява недопустимо нарушаване на конституционната рамка, която ще задължи кабинета на Рахой да зареже половинчатите мерки и да наложи необходимите правни мерки - отмяна на автономията на Каталуния с цел възстановяване на правния ред, допълва испанското десноцентристко издание.

Пучдемон не е заявил категорично дали ще обяви едностранно независимост, или ще предпочете словенския начин, т.е. да обяви независимост, но да отложи прилагането на решението си достатъчно време, за да оцелее на власт и да се превъоръжи. Във всеки случай, ако обяви нещо различно от отхвърляне на отцепничеството, то ще се тълкува като посегателство срещу националния суверенитет. Затова липсата на реакция на председателя на правителството в Мадрид е неразбираема.

Не е достатъчна стратегията да се възлага на съдилищата задачата да се справят с предизвикателството срещу суверенитета. Вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария каза, че член 155 от конституцията ще бъде приложен, ако има консенсус, но социалистите, след дълго колебание, като че ли в крайна сметка застават на страната на правителството. Но дори Педро Санчес да се откаже, правителството трябва да го приложи, призовава редколегията на "Мундо" в статията със заглавие "Испания още чака реакция от страна на Рахой".

Казвали сме го и ще го повторим - едностранните решения не водят до успех. Още по-малко в толкова разделено и поляризирано общество, изправено пред хоризонт, от който след призивите за мобилизация и съпротива не може да се изключат изблици на насилие и конфликти, четем в редакционна статия на каталунския в. "Вангуардия".

Ако Пучдемон обяви независимост, без значение дали декларацията му ще бъде с незабавно или отложено действие, най-вероятно държавата ще отвърне с прилагането на член 155 и ще отнеме фактическото самоуправление на Каталуния. В такъв случай е много вероятно регионът да влезе във фаза на обществени вълнения и сътресения с потенциален разрушителен ефект.

Но ако Пучдемон се откаже от обявяването на независимост и предпочете диалога и полагането на нова основа в отношенията с държавата, то все още можем да постигнем уреждане на конфликта чрез споразумение. Това е единственият вариант, който ни изглежда приемлив, пише в статията на "Вангуардия", озаглавена "Часът на истината".

Важно е да се каже съвсем ясно на отцепниците какви ще бъдат последиците от едностранно обявяване на независимост, не само за да не могат да претендират, че не са знаели, когато те се материализират, но и да служат като доказателство пред гражданите - и пред света - за пълното безхаберие на тези, които съзнателно се хвърлят в пропастта, четем в редакционна статия на лявоцентристкия в. "Паис", озаглавена "Пред пропастта".

На първо място, това ще доведе до директен и неизбежен конфликт с държавата, която няма да се поколебае да използва целия арсенал от мерки, предвидени в конституцията и наказателния кодекс. На второ място, последиците ще бъдат големи и за съжаление необратими по отношение на разделението на обществото. На трето място, икономическите вреди, които са вече видими заради бягството на емблематични компании, ще се задълбочат още повече и ще доведат до несигурност за фирмите, инвеститорите, хората със спестявания и всички икономически агенти, допълва "Паис".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП внася законопроект за избора на бордове на държавни и общински предприятия
БСП внася законопроект за избора на бордове на държавни и общински предприятия
Колиформи и ешерихия коли са открити във водата в десет села в Пернишко
Колиформи и ешерихия коли са открити във водата в десет села в Пернишко