НОВИНИ

Докладът "Чилкот" критикува Блеър за войната в Ирак

Тони Блеър е вкарал Великобритания във войната в Ирак през 2003 г. на основата на грешни разузнавателни данни и въпреки предупрежденията, че това ще доведе до трайно дестибализиране на Близкия изток и вълна от ислямски тероризъм. Това стана ясно днес от силно критичен към бившия премиер доклад на специална анкетна комисия, представен след 7-годишно разследване.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:57, 06.07.2016 (обновена)
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Тони Блеър бе подложен днес на унищожителни критики по почти всички аспекти на участието на страната в свалянето от власт на диктатора Саддам Хюсеин. Негативните оценки за решенията и действията на бившия премиер се съдържат в доклад на специална анкетна комисия, оглавявана от сър Джон Чилкот. Пенсионираният висш държавен чиновник заяви, че по въпроса дали нахлуването в Ирак е било правилно и необходимо заключението е, че не са били изчерпани всички мирни варианти за решаване на тогавашната криза.

Чилкот бе категоричен, че послужилите като оправдание за войната разузнавателни данни за опасния арсенал на Саддам са били неверни. Освен това Блеър пренебрегнал опасността от последвалите междуетнически и религиозни борби в Ирак и разцветът на "Ал Кайда".

Сър Джон Чилкот, председател на разследващата комисия: Оценките за сериозността на заплахата от иракските оръжия за масово поразяване бяха представени с неоправдано голяма убеденост. Въпреки ясните предупреждения, последствията от нахлуването са били подценени. Подготовката на действията в Ирак след Саддам Хюсейн са били напълно неадекватни.

Докладът от 2 милиона и 600 хиляди думи е около 3 пъти по-обемен от библията и 4 пъти по-голям от "Война и мир" на Лев Толстой. Съдържа и писмено обещание на Блеър да е "винаги зад" Джордж Буш за Ирак. Днес Блеър реагира със задоволство, че в текста няма констатации, че е лъгал парламента и гражданите или че действията му да са били незаконни.

Тони Блеър, премиер на Великобритания през 1997-2007 г.: Решението да обявим война на Ирак и да свалим от власт Саддам Хюсейн в коалиция от над 40 държави, водена от Съединените щати, бе най-трудното, най-важното и най-болезненото през 10-те ми години на премиерския пост. Поемам пълната отговорност - без изключения или оправдания.

Близките на 179-имата загинали в Ирак британски войници обаче не изключиха възможността да съдят Блеър. За това призоваха няколкостотин пацифисти днес на демонстрация в Лондон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затварят булевард Черни връх за 5 месеца
Затварят булевард "Черни връх" за 5 месеца
Фантазии от пясък в Бургас
Фантазии от пясък в Бургас