НОВИНИ

Докладът на ЕК: ​България е постигнала значителен напредък в съдебната реформа

България е постигнала значителен напредък през последните 10 години в съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност. Това се казва в доклада на ЕК в рамките на механизма за сътрудничество и проверка. Въпреки това наблюдението на България остава, Брюксел дава 17 препоръки, за да го приключим. С повече подробности по доклада от кореспондента ни в Брюксел Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:04, 25.01.2017
Чете се за: 01:25 мин.
По света

В доклада има много позитивни сигнали, но има и много препоръки и много критики. Оставаме с впечатлението, че България трябва да свърши много неща за много кратко време. Зам-председателят на ЕК Франс Тимерманс каза днес, че тези доклади не трябва да се възприемат като вид наказание срещу България и Румъния.

ЕК иска да премахне наблюдението върху България и Румъния в областта на правосъдието и вътрешните работи в края на 2019 година, но това зависи изцяло от това дали страната ни ще изпълни достатъчно бързо новите 17 препоръки.

Франс Тимерманс: Нямаше да напиша тези препоръки, ако не вярвах, че могат да се изпълнят преди края на мандата на тази Комисия. Това трябва да се направи. Трябва да сме сигурни, че всички реформи са необратими. Гражданите на България и Румъния трябва да могат да разчитат на това, че правосъдните им системи отговарят на стандартите на модерни европейски държави.

В доклада се казва, че напредъкът на страната ни през последните десет години не е бил толкова бърз, колкото се очакваше и редица предизвикателства остава да бъдат преодолени. Брюксел не пропуска да напомни на новото правителство, че трябва да продължи реформата, за да гарантира постигането на необратими резултати.

Европейската комисия дава оценка дори на медийната среда, която се характеризирала с ниска степен на независимост и прилагане на журналистическите стандарти. А това влияе негативно на дебата за реформите, се казва в доклада.

Като положително развитие ЕК отчита промените в Конституцията, които са подобрили функционирането на Висшия съдебен съвет. Създаването на инспекторат към Висшия съдебен съвет е насърчило доброто управление на съдебните органи и укрепване на етичните стандарти на магистратите.

Според Брюксел потенциалът на Инспектората обаче не се използва пълноценно, а серията скандали във ВСС все още водят до подозрения за външно политическо влияние и подкопават общественото доверие в съдебната власт. Еврокомисията настоява за подобряване на нормативната уредба на наказателното преследване на корупцията по високите етажи на властта и тежката организирана престъпност.

Според доклада трябва да се облекчи натовареността на най-големите съдилища. От България се очаква да приеме и осъществи реформата на Закона за администрацията и да се подобри контролът върху процедурите за обществените поръчки. Брюксел очаква още от България да приеме необходимите изменения на Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество и да се гарантира, че Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество ще продължи да работи независимо и ефективно.

Големият въпрос днес в Брюксел беше може ли механизмът за наблюдение да отпадне преди България да поеме председателството на ЕС. Може би с тази надежда ЕК ще публикува следващия си доклад не както беше до сега в януари, а през декември 2017 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои са лицата в служебния кабинет?
Кои са лицата в служебния кабинет?
Авариен ремонт на булевардите във Варна
Авариен ремонт на булевардите във Варна