НОВИНИ

Долната камара на американския Конгрес призна арменския геноцид

Камарата на представителите в американския Конгрес гласува резолюция, с която призна арменския геноцид. Резолюцията беше подкрепена от 405 конгресмени, против гласуваха 11.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:25, 30.10.2019
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Тема, която винаги разпалва страстите и предизвиква противоречиви реакции - от Анкара до Ереван, а днес и във Вашингтон. Арменският геноцид. Позицията на Армения и по-голямата част от международната общност, е че в периода 1915-1917 година, Османската империя избива 1,5 млн. арменци. Според Турция, става дума за гражданска война и до днес Анкара отхвърля тезата за геноцид както и броя на жертвите.

С 405 гласа "За" и 11 "Против" Конгресът на Съединените щати гласува резолюция, с която призна геноцида. Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси призова повече американци да се запознаят със събитията от началото на миналия век и да почетат паметта на загиналите.

Адам Шиф, вносител на резолюцията за Армения: Сега повече от всякога е подходящ момент да признаем геноцида. Сега, когато виждаме ужасените погледнете на цели кюрдски семейства, които напускат домовете си в Северна Сирия, за да избягат от турската офанзива. Това са неща, за които не бива да мълчим.

Решението става на фона на силно обтегнатите отношения между Анкара и Вашингтон заради турската офанзива в Сирия. Конгресмените гласуваха в подкрепа и на предложение за санкции срещу Турция заради операцията "Извод на мира".

Очаквано остри бяха реакциите в Турция. След като външният министър Чавушоглу определи решението като грешка спрямо стратегически партньор, турският президент Ердоган заяви, че може и да се откаже от планираното за 13 ноември посещение в Съединените щати.

Реджеп Таийп Ердоган, президент на Турция: Няма да признаем днешното решение на Вашингтон. Това е директна нападка срещу нашата държава. Нека преди да съдят, да погледнат собствената си история, пълна с робство, експлоатация и геноцид. Едва след това могат да дават уроци на Турция.

Анкара беше привикан и американският посланик, за да даде обяснения. Очаква се днешните решения да окажат трайно негативно влияние на отношенията между Турция и Съединените щати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба на издълбани тикви като картини в Лос Анджелис
Изложба на издълбани тикви като картини в Лос Анджелис
Парламентът освободи Волен Сидеров и Лиляна Павлова
Парламентът освободи Волен Сидеров и Лиляна Павлова