НОВИНИ

Доналд Тръмп назначи зет си за съветник

Новоизбраният президент на Съединените щати Доналд Тръмп назначи зет си за съветник. 36-годишният Джаред Къшнър, който е съпруг на Иванка Тръмп, няма да получава никаква заплата, докато е съветник в Белия дом.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева БТА
06:49, 10.01.2017 (обновена)
Чете се за: 01:52 мин.
По света

Бъдещият американски президент изтъква, че зет му е постигнал изключителни успехи и в бизнеса, и в политиката. Затова той ще бъде несравнимо ценен като съветник на президента и ще работи за изпълнение на амбициозната му програма, се казва в специално съобщение на Тръмп.

Въпреки че не е имал никакъв политически опит, преди да се включи в предизборната кампания на тъста си, Джаред Къшнър отдавна е съветвал Тръмп по въпроси, свързани с Близкия изток.

;

Решението на Доналд Тръмп да назначи зет си за съветник в Белия дом е основна тема в западния печат.

Джаред Къшнър ще стане висш съветник в Белия дом на тъста си Доналд Тръмп и това затвърждава силното и понякога решаващо влиянието на нюйоркския предприемач с недвижими имоти върху новоизбрания президент, пише в. "Ню Йорк таймс".

Трийсет и пет годишният Къшнър, който се ожени за дъщерята на Тръмп Иванка през 2009 г., е по-близък до бъдещия президент от всеки друг съветник. Той е непоклатимо и стабилизиращо присъствие в един често пъти хаотичен екип по поемането на властта и дава мнение по повечето от най-важните решения на тъста си за назначения или уволнения.

Къшнър възнамерява да продаде някои от холдингите си и други активи, каза адвокатката му. Някои експерти по етика поставят въпроса дали това назначение е законно, имайки предвид федералните закони против непотизма, чиято цел е да попречат на семейните връзки да влияят на работата на правителството.

Други президенти са оформяли екипите си в Белия дом така, че че да отразяват опита им от щатските конгреси, кампании или военни командвания. Тръмп възнамерява да възприеме мениджърския стил на нюйоркската си империя в сферата на недвижимите имоти, в която семейството е на върха, а служителите, колкото и да са доверени или талантливи, са под тях, пише вестникът.

Къшнър няма да получава заплата и планира да работи по проблеми от Близкия изток и Израел, по изграждане на правителствени партньорства с частния сектор и по въпроси на свободната търговия.

Назначението му бе прието с облекчение от някои либерали, включително от кмета на Ню Йорк Бил де Блазио, според когото той е фактор на умереност в доминираната от консервативни хардлайнери администрация на Тръмп, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Назначението на Къшнър още повече ще оплете следващия екип в Белия дом в мрежа от потенциални конфликти на интереси и обвинения в шуробаджанащина, пише в. "Гардиън".

От месеци Къшнър е неофициален съветник на Тръмп заедно с трите му пълнолетни деца - Доналд младши, Ерик и съпругата на Къшнър Иванка. Преходният екипът на Тръмп съобщи в изявление, че Къшнър, началникът на кабинета на Тръмп Райнс Прибъс и главният му стратег Стив Банън са "ефикасен водачески екип".

Къшнър ще трябва да докаже, че федералният закон срещу непотизма не се отнася до него. Законът влиза в сила през 1967 г., след като президентът Джон Кенеди назначава брат си за главен прокурор, и забранява на федерални служители да назначават членове на семейството си в агенция или друго ведомство, което оглавяват.

Смята се, че адвокатите на Къшнър ще изтъкнат, че Белият дом, строго погледнато, не е агенция и следователно правилата срещу облагодетелствани на роднини не важат в този случай. Екипът на Тръмп отбелязва, че тази вратичка спасява и самия Тръмп от евентуални конфликти на интереси.

Къшнър е посъветвал Тръмп да включи ветерани от Уолстрийт в екипа си, а новоизбраният президент спомена, че зетят му може да помага при външнополитически преговори. През ноември той каза, че Къшнър, който е ортодоксален евреин, може да помогне "да има мир в Близкия изток", отбелязва "Гардиън".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правната комисия обсъжда проект в подкрепа на мажоритарната избирателна система
Правната комисия обсъжда проект в подкрепа на мажоритарната избирателна система
ВСС избира председател на специализирания наказателен съд
ВСС избира председател на специализирания наказателен съд