НОВИНИ

Доналд Тръмп обяви кои са виновниците за хаоса на американските летища

Масови протести, компютърни проблеми и сълзите на сенатор демократ. Това според президента на Съединените щати Доналд Тръмп, са виновниците за хаоса на американските летища. Трети ден там американските имиграционни власти задържат граждани на 7 мюсюлмански държави, на които Тръмп забрани с указ достъп до страната.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
19:32, 30.01.2017
Чете се за: 01:42 мин.
По света
"Много лоши типове има там навън!"

Това беше само едно от лавината съобщения, които изстреля Доналд Тръмп в "Tуитър" в началото на 10-ия му ден като президент на Съединените щати. Указът му за замразяване на приема на бежанци и на пристигащи в Америка хора, които са граждани или са родени в 7 държави от Близкия изток, предизвика масови протести на основните летища и в големите американски градове. Критики срещу Белия дом валят както от републиканци и демократи, така и от съюзници и врагове на Съединените щати по света.

От екипа на Тръмп уточниха късно снощи, че президентският указ не се отнася за притежателите на зелени карти, които имат законно право на престой в Съединените щати. Те обаче не са изключени от щателни проверки на летищата. Но ефектът върху хората с двойно гражданство - например на страна членка на Европейския съюз и на една от нарочените от Тръмп за източник на терор държави остава неуточнен.

Първоначално на тези хора беше обяснено, че свободно могат да влязат в Съединените щати, но по-късно американските посолства в Лондон и Берлин ги посъветваха да не кандидатстват за визи. Объркването не пощади и Брюксел:

Маргаритис Схинас, говорител на Европейската комисия: "Еврокомисията ще вземе всички необходими мерки, за да анализира указите на американския президент и начините, по които се прилагат, за да се изясни какъв ще е ефектът върху гражданите на Европейския съюз. Засега това не е ясно."

А германският канцлер засега се ограничава само с остри критики срещу Тръмп.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: "Решителната и битка срещу тероризма по никакъв начин не оправдава предразсъдъци спрямо всички хора, изповядващи дадена вяра. Тази процедура противоречи на основната идея за международната помощ за бежанците и международното сътрудничество. Канцлерството и външното министерство ще направят всичко по силите си да изяснят законовата ситуация на хората с двойно гражданство."

В своеобразния бунт срещу Тръмп се включиха и големите технологични компании от Силициевата долина. "Епъл", "Гугъл" и "Майкрософт" предлагат безплатно правна помощ на засегнатите от президентския указ имигранти.

;

Десетки хиляди американци протестираха късно снощи на основните летища и в най-големите градове. Пред Белия дом един от лозунгите гласеше: "1939-а. Върнахме бежанци и те умряха в Аушвиц. Никога повече!" В нюйоркския Батъри парк, с отличен изглед към Статуята на свободата, демонстрираха над 10 хиляди души.

А лидерът на малцинството в Сената Чък Шумър със сълзи на очи се зарече да внесе законопроект, блокиращ антимюсюлманската политика на президента.

Чък Шумър, сенатор от Демократическата партия: "Този указ е злонамерен и антиамерикански."

Доналд Тръмп отвърна на този коментар с подигравка.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: "Забелязаха вчера сенатор Чък Шумър с фалшивите му сълзи. Ще го питам, кой го е обучавал в актьорско майсторство. Защото го познавам много добре и не го виждам като ревльо. Друг човек е. Има само около 5 процента шанс тези сълзи да не бяха фалшиви."

Близо милион и половина британци се подписаха в петиция Тръмп да не бъде допуснат на Острова за държавно посещение по-късно тази година. От "Даунинг стрийт 10" обаче заявиха, че тя няма да бъде отменена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пламен Димитров, КНСБ: Искаме план за бюджета на държавата до 2020 г.
Пламен Димитров, КНСБ: Искаме план за бюджета на държавата до 2020 г.
ДРУГИТЕ новини: Новите играчи в Игра на тронове
ДРУГИТЕ новини: Новите играчи в "Игра на тронове"