НОВИНИ

Доналд Тръмп отменя програмата на Обама за децата на нелегалните имигранти

Доналд Тръмп отмени програмата, която защитаваpe от депортиране имигранти, пристигнали незаконно в САЩ като деца. Мярката беше въведена от администрацията на Барак Обама през 2012-а година и даде възможност на близо 1 млн. незаконни имигранти, известни като "мечтателите" да учат и работят легално. Решението предизвика вълна от страх и гняв сред поставените пред неясно бъдеще младежи, които от днес са изправени пред възможността да загубят всичко, което притежават.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:46, 05.09.2017
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Наричат ги "мечтателите". Имигранти, пристигнали в Съединените щати като деца. Днес те скандираха пред Белия дом. По официални данни, те са най-малко 800 000 души, предимно от Мексико и Латинска Америка. Не помнят държавите, в които са родени. За тях тук е техния дом или поне до днес.

Сесилия е една от тях. Скоро ѝ предстои да стане майка за първи път. Живее в Хюстън, Тексас, а ураганът Харви е съсипал дома ѝ. Дори да го възстанови, може да бъде принудена след 6 месеца да го напусне, този път завинаги, ако бъде депортирана.

Сесилия: Тъкмо си бяхме купили бебешката кошарка. Положили сме много усилия, а сега ще изгубим всичко.

Програмата ще бъде в сила още 6 месеца, а в това време Конгресът трябва да прокара ново законодателство.

Джеф Сешънс, министър на правосъдието на САЩ: В програмата имаше много пропуски, които станаха причина за огромен приток на малолетни нелегални имигранти. Освен това, хиляди американци трябваше да се борят за работните си места, със същите тези "незаконни извънземни". Това не означава, че те са лоши хора или че нашият народ не ги уважава. Означава, че трябва да има такъв закон, който да не ощетява никого.

Идеята на Тръмп да отмени закона предизвика остри критики както в редиците на демократите, така и сред републиканците, а "мечтателите" са изправени пред неясно бъдеще.

Антъни: Програмата ми даваше шанс за по-добро бъдеще. Бъдеще, в което вярвах.
Рейна: Сега могат да ме депортират и да попадна в държава, която дори не помня. Това тук е моят дом и мисълта, че само с един подпис някой може да ми го отнеме, е ужасяваща.

Днешното решение на президентската администрация е първа стъпка към това близо 1 млн. души да загубят своята американска мечта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възстановка в град Съединение за празника
Възстановка в град Съединение за празника
Училища на двата полюса
Училища на двата полюса