НОВИНИ

Доналд Тръмп поздрави Ердоган за победата му на референдума

След историческия референдум в Турция продължават и реакциите от света. Президентът на Съединените щати, Доналд Тръмп, поздрави в телефонен разговор турския си колега Реджеп Ердоган за победата му на референдума. Двамата лидери са обсъдили също развитието на обстановката в Сирия и американския отговор на химическата атака от 4 април в сирийската провинция Идлиб.

доналд тръмп поздрави ердоган победата референдума
bnt avatar logo
от БНТ
10:08, 18.04.2017
Чете се за: 00:23 мин.
По света

По-рано от Белия дом призоваха Турция да спазва собствената си конституция и международните споразумения, на фона на протестите в страната. Говорителят на Държавния департамент в страната - Марк Тонър, заяви, че САЩ очакват от турското правителство да защитава основните права и свободи на всички свои граждани, независимо от техния вот.

Тонър отбеляза, че Вашингтон продължава да подкрепя демократичното развитие на Турция, за което от съществено значение е привързаността към върховенството на закона и свободните медии.

Междувременно, австрийският външен министър, Себастиан Курц, заяви, че Турция е изгубила шанса си както за влизане в Европейския съюз, така и за безвизов режим след референдума. Според него за Анкара "вратата в Европа" вече окончателно е затворена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жителите на Големо село искат да се присъединят към община Дупница
Жителите на Големо село искат да се присъединят към община Дупница
Сняг заваля по високите места на страната
Сняг заваля по високите места на страната