НОВИНИ

Доналд Тръмп със скандално изказване пред "Ню Йорк Таймс" относно НАТО

Ден преди официално да бъде номиниран за кандидат-президент, Доналд Тръмп заяви, че САЩ няма непременно да гарантират защитата на страна от НАТО в случай на нападение. Тезата беше изказана пред вестник "Ню Йорк Таймс".

bnt avatar logo
от БНТ
20:45, 21.07.2016
Чете се за: 00:49 мин.
По света

В интервюто милиардерът излага вижданията си за американската външна политика. Относно НАТО Тръмп коментира, че в случай на евентуално нападение от Русия срещу някой от съюзниците, САЩ няма непременно да се притече на помощ. По думите му, Вашингтон трябва първо да "оправи собствената си каша".

Без да споменат думите на Тръмп за НАТО, От Белия дом коментираха, че САЩ имат неотменим ангажимент към общата отбрана на страните от алианса. Генералният секретар на НАТО Столтенберг обяви, че няма да се намесва в предизборната кампания, но напомни, че солидарността между съюзниците е ключова за съюза.

Говорителят на Кремъл - Дмитрий Песков определи думите на Тръмп като "безсмислено заявление" с не много удачна формулировка. След броени часове се очаква Тръмп да бъде официално номиниран за кандидат на републиканците за президентските избори на партийната конференция в Кливланд. Преди това обаче на нея се чуха и гласове срещу Тръмп.

Доскорошния му съперник Тед Круз отказа да подкрепи кандидатурата на Тръмп заради позицията си обаче той беше освиркан от делегатите.

Тед Круз, губернатор на Тексас и бивш кандидат за републиканската номинация: Ако обичате страната ни, ако обичате децата си, в което нямам никакво съмнение, ви призовавам да гласувате по съвест. Гласувайте за онзи кандидат, който ви вдъхва доверие и който вярвате, че ще може да опази страната ни и свободите ни. Оценявам ентусиазма на делегацията от Ню Йорк... ето това е пример, че ако човек силно иска нещо, мечтите му могат да се сбъднат. Бог да ви благослови и Бог да благослови Америка.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първо предварително гласуване за генерален секретар на ООН
Първо предварително гласуване за генерален секретар на ООН
Стриктни проверки на празненствата по случай националния празник в Белгия
Стриктни проверки на празненствата по случай националния празник в Белгия