НОВИНИ

Дървата за огрев поскъпнаха

С около 10 лева се е повишила цената на дървата за огрев спрямо минала година. В началото на отоплителния сезон във Варненски регион кубик от материала може да се намери от 70 до 90 лева.

bnt avatar logo
от Нора Бочева
07:34, 03.11.2016
Чете се за: 00:49 мин.
У нас
дървата огрев поскъпнаха

Дървеният материал, който се предлага на варненските борси основно е дъб /бяло меше/, цер и бук. Най-голям интерес има към дъба. Все повече хора започват да се отопляват на дърва, коментират търговците.

Исмаил Кабак – управител на борса за дървен материал: Има увеличение, приток на нови клиенти, които са възмутени от високите цени на електроенергията.

Един от тях е Стефан Максимов. От няколко години той се насочва към отоплението с дърва.

Стефан Максимов: Електрически ток е скъп, другите течни горива и те са скъпи, не мога да горя нафта и така нататък, дървата остават единствения начин.

Повишението цената на дървения материал не притеснява Румен Атанасов, защото цял живот е използвал само дърва за отопление и не мисли да ги заменя.

Румен Атанасов: Не съм пробвал на ток, не знам как е с дърва ми е най-лесно. Имам две печки и топля цялата къща.

Тази година, за разлика от предходни няма да има недостиг на дървесина, коментират представителите на бранша.

Исмаил Кабак – управител на борса за дървен материал: Това се дължи на размириците в Средния изток. Износът е по-слаб тази година и се отразява на нашия пазар, че имаме суровина.

Засилен е и контролът от страна на държавата. Регулационните режими, които са въведени от тази година оказват влияние на пазара. Контролът може да се извършва и по електронен път. Този начин, според търговците, ще окаже положителен ефект върху ограничаване незаконната сеч на дървесина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция затваря още четири джамии за проповядване на радикален ислям
Франция затваря още четири джамии за проповядване на радикален ислям
Как един интелектуалец се опита да се сдобие с кисело зеле
Как един интелектуалец се опита да се сдобие с кисело зеле