НОВИНИ

Два влака се сблъскаха челно в Южна Италия, над 20 души загинаха

Тежка жп катастрофа в Италия. 23-ма души загинаха, а десетки са ранени след челен сблъсък на два пътнически влака близо до Бари, в южната част на страната. Композициите явно са се движили с много висока скорост, защото първите им вагони са смачкани до неузнаваемост. Останките са разпръснати на десетки метри, а очевидци казват, че мястото прилича повече на самолетна катастрофа. Близо до сблъсъка е изградена полева болница. Разследването на тежкия инцидент вече започна.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:45, 12.07.2016
Чете се за: 01:02 мин.
По света
;

Двата влака се удрят челно между Барлета и Бари, близо до градчето Адрия, около 11.30 местно време. В този участък релсовият път е единичен. От кадрите се вижда, че вагоните са силно деформирани и излезли извън релсите. По всичко личи, че скоростта и на двете композиции е била висока. Във всяка от тях е имало по 4 вагона, но здрави са останали само по два. На място работят много пожарни екипи и местни подразделения на гражданска защита.

Налага се директно рязане с машини и специални ножици, за да може пътниците да бъдат изваждани от смачканите вагони. Очевидци твърдят, че пораженията са толкова сериозни, че случилото се прилича повече на самолетна катастрофа. В първите минути след удара от останките е изнесено дете. То е оцеляло и откарано в болница с хеликоптер. Оцелелите казват, че са живи по чудо. Сред тях е имало и бременна в 8-я месец жена:

- Бях изхвърлена напред. Не знаех какво се случва, всичко стана толкова бързо. Видях майка си на земята. Баща ми и сестра ми кървяха. Нищо не знам.

Премиерът на Италия Матео Ренци, прекрати посещението си в Милано и се върна в Рим.

Матео Ренци, министър-председател на Италия: "Искам да изразя съболезнованията си към семействата, и вече наредих, без никакво забавяне, да се разбере кой е отговорен за случилото се. Мисля, че трябва да стане абсолютно ясно, и ние няма да спрем докато не разберем какво точно е станало."

Все още е много рано да се говори за версии, но специалисти не изключиха възможността за човешка грешка. Линията Бари - Барлето е сред най-натоварените маршрути, на ден по нея преминават около 200 влака. Усилено се работи по изграждането на алтернативно трасе, за да може движението на композициите да бъде възобновено.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каква ще е съдбата на котарака Лари на Даунинг стрийт 10?
Каква ще е съдбата на котарака Лари на "Даунинг стрийт" 10?
Криводол протестира заради наполовина ремонтиран път
Криводол протестира заради наполовина ремонтиран път