НОВИНИ

Джихад по време на Рамазана

Безпрецедентен бомбен атентат срещу Джамията на пророка в Медина взе снощи 4 жертви. Свещеният за мюсюлманите месец Рамазан беше белязан преди това от ислямистки терор на истанбулското летище "Ататюрк", серия експлозии в Багдад, заложническа драма в Бангладеш и масово убийство в гей клуб във Флорида. Отговорността за всички тях пое "Ислямска държава".

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:47, 05.07.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Над 300 са жертвите на големите терористични атентати през завършващия вече Рамазан. В началото му, преди 30 дни, "Ислямска държава" призова последователите си от цял свят, и особено тези в Европа и Америка, да причинят истинско бедствие за всички неверници.

За огромно мнозинство от мюсюлманите по света Рамазанът е време за покаяние и въздържание. Джамиите са пълни с богомолци, търсещи милостта на Аллах.

За религиозните радикали обаче свещеният месец е време за джихад, посочи пред Би Би Си Шираз Махер от лондонския Кингс колидж. Фундаменталистите са убедени, че само с пости и молитви и без свещена война Рамазанът не е истински. Абдулах аз Зам - главатарят на арабските бойци срещу съветската окупация на Афганистан през 80-те години на ХХ век, проповядва, че джихадът е най-висша форма на преклонение пред бога.

Това разбиране се корени в историята на исляма. Пророкът Мохамед е спечелил първия си джихад по време на Рамазана през 624 г., когато мюсюлманските му бойци са победили в битката при оазиса Бадр в Хиджаз армията на племената курейши от Мека. Осем години по-късно, пак по време на Рамазана, е покорена и самата Мека.

Тази година обаче терористите безпрецедентно удариха в Медина джамията на пророка си, която е втори по святост храм за мюсюлманите. Вчерашният атентат най-вероятно цели да дискредитира саудитското кралско семейство, което е пазител на най-свещените места за исляма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Швеция е на път към напълно безкасово общество
Швеция е на път към напълно безкасово общество
Как да пестим от сметката за ток през летния сезон
Как да пестим от сметката за ток през летния сезон