НОВИНИ

Една година от протестите в Сърбия срещу президента Вучич

В Белград сръбската опозиция отбеляза 1 година от началото на масовите протести срещу президента Александър Вучич. Това е 53-то поред съботно шествие. Демонстрантите почукаха символично на вратата на парламента и обвиниха проправителствени медии в нечестност.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
20:27, 08.12.2019
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Авторитаризъм, силово управление, провал в социалната политика. Това са само част от обвиненията, които отправя опозицията срещу Александър Вучич. Година след началото на протестите обаче той остава непоклатим във властта. А противниците му виждат успех дори само в това, че се показали на всички сърби, че не бива да ги е страх да се чуе гласът им.

Мариника Тепич, заместник-председател на Партията на свободата и справедливостта: Това е борба да върнем държавата на народа. Битка за нашето щастие. Да не изпращаме нашето щастие - децата ни, с еднопосочни билети.

За пореден път обект на критики се оказа обществената медия. На фасадата на РТС беше залепен надпис, че това е групата на управляващата Сръбска прогресивна партия. Както и първи страници на вестниците, които противниците на Вучич, твърдят, че вместо безпристрастно да съобщават новините, са решили да бъдат нечестни и да манипулират хората.

Жарко Требйешанин, университетски преподавател: Не ни остава друго, освен с легитимни, демократични и не силови средства да се борим за истински демократични избори.

Ако Вучич не осигури условия за такива избори, опозицията е готова да бойкотира вота напролет. Едногодишните вече демонстрации са под надслов "1 от 5 милиона" заради изявлението на президента, че и 5 милиона да излязат на протест пак няма да изпълнява искания под натиск от улицата. Сред най-драматичните моменти на протестите през годината бяха нахлуването в сградата на РТС и обсадата на президентството миналата пролет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В цял свят хора спаха на открито, в знак на подкрепа към бездомните
В цял свят хора спаха на открито, в знак на подкрепа към бездомните
Откриха нарушения в 37 автошколи в Пловдив
Откриха нарушения в 37 автошколи в Пловдив