ИЗВЕСТИЯ

Моите новини
Тази година "Българската Коледа" ще подкрепи...
Чете се за: 02:42 мин.
На работа по празниците: Колко ще ни платят?
Чете се за: 02:10 мин.
Колко дни ще почиваме през 2026 г.?
Чете се за: 02:55 мин.
ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!
Чете се за: 02:42 мин.

ЗАПАЗЕНИ

Едва 30% от рибата, която консумираме, е българска

bnt avatar logo от Репортер: Даниела Георгиева Оператор: Илко Илиев
A+ A-
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Цаца, сафрид и чернокоп са най-търсените риби в крайбрежните заведения на Варна, казват ресторантьорите. Оказва се обаче, че едва 30% от рибата, която се продава у нас, е българска. Каква е причината българинът да консумира повече океански морски...

Едва 30% от рибата, която консумираме, е българска

Цаца, сафрид и чернокоп са най-търсените риби в крайбрежните заведения на Варна, казват ресторантьорите. Оказва се обаче, че едва 30% от рибата, която се продава у нас, е българска. Каква е причината българинът да консумира повече океански морски дарове?

Едно от най-големите удоволствия на морската ваканция е прясната пържена риба. Тази година обаче само около една трета от рибата, продавана у нас, е българска. Дори в плажните заведения не всички  сервират черноморски миди и риба.

"За жалост, основно лятото българинът яде замразена или охладена риба от Гърция. Досега освен кая, трицона всичко почти е замразено. Охладена риба идва от Гърция. Някои клиенти предпочитат цацата,  препържената цаца - така са свикнали, независимо с какъв джоб са", обяснява Нестор Несторов, управител на заведение.

Клиентите държат на прясната риба, но не всички питат предварително какво ще им сервират.

Намаляването на рибата през последните години не засяга само Черно море, а е световен процес. Според специалистите засега в наши води като вид е изчезнала само черноморската скумрия, но и останалите намаляват.

"Сафрид, трицона, хамсия, калкан, барбун, черноморска акула, т.е. за всички тия промишлени видове риби се наблюдава намаляване на запасите, като се счита, че основните причини са две - това е преулова и замърсяването", коментира Елица Петрова - Институт за рибни ресурси - Варна.

Промишленият улов на рапани също е фактор рибата постепенно да изчезва. Затова макар рибарите ни все още да хващат сафрид, част от него е внос. Ципурата и лавракът идват от Гърция, хекът и скумрията – от Норвегия, а пангасиусът – от Виетнам. В Черно море още ловят чернокоп, заргана и лефер. Особено търсен е калканът. България и Румъния спазват европейските квоти за улов, но те не важат за останалите четири черноморски държави и затова и той също намалява.

ТОП 24

Най-четени

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?