НОВИНИ

ЕК иска глоби за отказ за приемане на бежанци

Европейската комисия обяви планове за промяна на начина на разпределение на пристигащите в Европа мигранти. Страните, които откажат да приемат бежанци, са заплашени от висока глоба.

Владислав Велев
от Владислав Велев
18:35, 04.05.2016
Чете се за: 01:21 мин.
По света

В същото време Комисията препоръча да бъдат премахнати визите за турските граждани, но при определени условия. И двете предложения са част от усилията за справяне с мигрантската криза.

Европейската комисия иска като цяло разпределението на пристигащите в Европа бежанци да бъде солидарно. И тази солидарност вероятно ще бъде насърчена с предложена глоба, която много висока - тя е 250 хиляди евро на всеки бежанец, който някоя страна върне.

Страните от Вишеградската четворка, които са против задължителните квоти вече казаха, че не са съгласни с новите предложения. Унгария ги нарече изнудване, Чехия - неприятна изненада. Според Полша това е първоаприлска шега, а според Словакия тази система не отразява реалността.

Като цяло Комисията иска сегашният Дъблински регламент в общи линии да се запази и влизащите бежанци да бъдат регистрирани в страната, в която първо са влезли. Но когато тази страна изпитва затруднение, както е случаят с Гърция в момента, се предлага механизъм да бъде облекчена ситуацията. Ето как:

Франс Тимерманс, заместник-председател на Европейската комисия: Когато страна-членка е изправена пред голям брой молби за убежище, отговорността за новите кандидати от всички националности ще бъде прехвърлена на друга страна. След като спадне натиска, страната-членка отново ще поеме отговорност за новите кандидати. Делът на всяка държава ще се определя по ясни критерии - брой население и брутен вътрешен продукт.
;

Мигрантският наплив доведе до възстановяване на граничния контрол между някои страни в Шенген. Амбицията е махането на граничния контрол да стане до края на годината. Днес Европейската комисия препоръча той да остане още половин година - граничният контрол, наложен от Германия, Австрия, Дания и Норвегия, защото се предполага, че все още има заплаха от незаконно придвижване на имигранти.

Очаквано Комисията препоръча Европейския парламент и Европейския съвет да одобрят падането на визите за турски граждани. Комисията направи това предложение, макар че Турция има да изпълнява още 5 условия. Малко по-рано днес Европарламентът каза, че няма да разглежда въпроса с визите, докато Турция не изпълни всички необходими условия. Заместник-председателят Франс Тимерманс изрази увереност, че Турция ще успее да изпълни всички условия в срок.

За да влязат в сила и двете предложения трябва да бъдат одобрени и от Европейския парламент, и от страните-членки. За момента парламентът отказва да разглежда визовия въпрос докато Турция не изпълни всички условия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дунав 8806 се разпадна
"Дунав 8806" се разпадна
Ученик представи изобретение, с което компютър пише ръкописно
Ученик представи изобретение, с което компютър пише ръкописно