НОВИНИ

ЕК отказа да допусне референдум в Европейския съюз за Брекзит

Европейската комисия отказа днес да допусне произвеждане на референдум, в който гражданите на ЕС да се произнесат по въпроса за оттеглянето на Великобритания от Общността.

bnt avatar logo
от БТА
16:12, 28.11.2018
Чете се за: 00:27 мин.
По света
отказа допусне референдум европейския съюз брекзит

Предложеното наименование на допитването бе "Референдум в ЕС дали европейските граждани искат Великобритания да остане или да напусне". Еврокомисарите днес са решили, че поставеният така въпрос излиза извън правомощията на ЕС. Макар ЕК да съжалява за решението на Великобритания да напусне, уважава резултатите от референдума, се посочва в съобщение на институцията.

Комисията днес трябваше да прецени дали допуска регистрирането на гражданска инициатива. В случай на положително решение инициаторите щяха да разполагат с възможността да съберат подкрепа от поне един милион подписа на граждани на поне седем държави от ЕС. С осигуряването на такава подкрепа европейска гражданска инициатива може да настоява комисията да предложи законодателно действие в области, в които има пълномощия.

ЕК отбелязва, че според правилата не са допустими инициативи, които явно са извън обхвата на нейните отговорности, или които са злоумишлени, лекомислени, груби или в разрез с ценностите на ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обща 24-часова стачка в Гърция
Обща 24-часова стачка в Гърция
Гранични полицаи задържаха 13 незаконни мигранти от Афганистан и Пакистан
Гранични полицаи задържаха 13 незаконни мигранти от Афганистан и Пакистан