НОВИНИ

ЕК ще препоръча отпадане на визи за турски граждани

Европейската комисия ще публикува доклад, в който ще препоръча отпадането на европейските визи за турски граждани. Ако визите отпаднат, това ще важи само за кратките туристически и бизнес посещения. За да се случи това, то трябва да бъде одобрено и от Европейския парламент, и от всяка страна в Европейския съюз.

Владислав Велев
от Владислав Велев
06:38, 04.05.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Отпадането на визите е едно от условията на Турция, за да спре мигрантския поток към Европа. Засега страната не е изпълнила всички 72 необходими условия за либерализация на визовия режим, но обещава, че ще го направи. От вторник едно от важните условия - осигуряване на безвизов достъп до Турция на всички европейски граждани, вече е факт. Но Анкара има да наваксва в областта на правата на човека, свободата на пресата, в законодателството, свързано с бежанците.

Анкара заплаши, че ако не получи безвизов режим, ще престане да спира незаконните мигранти, които тръгват от Турция с лодки към Гърция. Откакто споразумението влезе в сила броят им намаля значително.

Ако отпаднат визите, близо 80 милиона турски граждани ще могат да правят кратки туристически и бизнес пътувания в Европейския съюз без Великобритания и Ирландия, за които ще им трябват визи.

Франция и Германия поискаха разработването на система, която да позволи връщането на визите, ако има злоупотреби - например при незаконно продължен престой или при незаконно започване на работа. Това правило би важало и за гражданите на Косово, Украйна и Молдова, за които също ще отпаднат визите.

В края на месеца Европейската комисия ще представи втори доклад по темата. Отпадането на визите за Турция може да бъде блокирано на следващите два етапа, през които трябва да мине - през Европейския парламент и през Европейския съвет, който представлява всички 28 страни от Европейския съюз. Дебатите в Европейския парламент ще бъдат в края на юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румяна Бъчварова на посещение в Турция
Румяна Бъчварова на посещение в Турция
Поли Генова замина за Стокхолм!
Поли Генова замина за Стокхолм!