НОВИНИ

Нивото на уран във водата на Хасково е с непроменени показатели от миналия век

Водата в Хасково е с непроменени показатели от 50-те години на миналия век - твърди хидрогеологът Нейко Нейков. Някои от кладенците в Хасково винаги са били с повишени нива на радиоактивност и това се знае от десетилетия. Изследвания за радиоактивност на питейната водя се правят през година - две, а от миналата година са въведени два пъти по-ниски допустими нива на естествен уран във водата. Затова специалистите прогнозират, че ще излязат и други разминавания с новите норми, което обаче не означава, че уранът се е повишил.

Мария Чернева
от Мария Чернева Мариела Хубинова
20:14, 21.04.2017
10487
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Измервания за радиологични показатели в България започват да се правят през 50-те години на миналия век и още тогава било установено, че някои от кладенците в Хасково имат повишено съдържание на уран. Непроменено и до днес.

Нейко Нейков - хидрогеолог: Там в някои от кладенците, в някои, не във всички, тези които са давали индикации продължават да си дават. Но това не е толкова страшно, защото се въвеждат в експлоатации вече и други водоземни участъци, в които няма такива отклонения и когато водата се смеси в мрежата се подаде те тези общи води, които са вече влизат в пределно допустимите концентрации, които са били тогава във времето.

Затова според специалиста, е много важно от къде точно е взета водата за изследване. Наредба 9 за контрол на качеството на питейната вода изисква проби да се взимат от чешмата. А първите съобщения за високо съдържание на уран в Хасково е за вода от тръбните кладенци. И това е голямото разминаване в данните, според хидрогеолога. Водата от кладенците се следи по друг регламент - наредба номер едно за контрол на подземните води. Които не са питейни.

За водата във Велинград от днес вече коректно е уточнено, че стойностите са за питейна вода от крайния потребител.

Нейко Нейков: Явно ние си поставяме някаква нормативна база, но не сме подготвени да работим по нея.И сега в момента върви една кампания за изследване на всички водоизточници, а аз мисля че то и лабораториите които притежаваме в страната нямат капацитета да го извършат това нещо

А и количеството на уран не се повишава, само допустимата норма от миналата година е променена. Два пъти. От 0,06 но 0,03 милиграма на литър. А водата в Хасково, както и на много други места се мери на всеки две години. Което означава че тепърва пробите от цялата страна ще се сравняват по новите норми.

Нейко Нейков: Така беше и с арсена. Арсенът по-рано беше с пределно допустима концентрация 50 микрограма и аз понеже съм бил един от проучвателите на Меричлери, той беши 20 микрограма. След това изведнъж го направиха 10 микрограма и изведнъж водата стана отровна, отровихме всички

Затова според експерта, сме избързали с въвеждането на новите норми. Системата ни не е готова за тях. Ще минат години докато се проучат алтернативни, по-чисти водоизточници, към които да се построи нужната инфраструктура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стрелбата в Париж: последни новини от разследването
Стрелбата в Париж: последни новини от разследването
Панорама на професионалното образование в Пловдив
Панорама на професионалното образование в Пловдив