Екзотика и красота в уникална ферма за кактуси в село Велика

Първата по рода си ферма за кактуси се намира в малкото селце Велика. Там се отглеждат над 900 вида от екзотичните растения. Във фермата може да се видят едни от най-редките и трудни за отглеждане кактуси от Южна Америка.

от Юлиана Шопова
12:52, 28.04.2019
Чете се за: 00:43 мин.
Животът

Семейство Серафимови започват да се занимават с отглеждането на кактуси преди 47 години, когато внасят първите видове от Полша. Сега във фермата разполагат с голямо разнообрази от екзотичните растения.

Вася Серафимова: Около 900 вида са кактусите и около 300 вида са сукулентите, които не са кактуси.

Сукулентите много приличат на кактуси, но не са от същото семейство. Това е многогодишно растение, което се отглежда лесно, но задължително температурата трябва да е над 20 градуса. Интересният вид от сукулентите е живият камък, който се намира във фермата.

Повечето от кактусите Вася отглежда от семена, които са закупени от други държави предимно от Южна Америка.

Вася Серафимова: В нашата градина в последствие се събират от семена са отглеждат много голяма част от кактусите от ботанически градини.

Според собственичката на фермата кактусите не са трудни за отглеждане стига да познаваш добре вида.

Вася Серафимова: Първото условие е да е по песъчлива почвата. Второто условие да е слънчево мястото, където се отглеждат и да се внимава много с поливането, когато много добре засъхне почвата тогава трябва да се поливат, защото има опасност да изгният.

Във фермата за кактуси има едни от най-екзотичните видове като Сугуаро, Опунция и кактусова смокиня. Но най- красиви кактусите стават именно през май, когато разцъфнат.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Папа Франциск дари половин милион долара в помощ на мигрантите от Мексико
Папа Франциск дари половин милион долара в помощ на мигрантите от Мексико
Ученици от Варна изучават бизнес тънкости в реална среда
Ученици от Варна изучават бизнес тънкости в реална среда