НОВИНИ

Макрон номинира за премиер на Франция умерения консерватор Едуар Филип

Новият президент на Франция Еманюел Макрон номинира днес за министър-председател 46-годишния консерватор Едуар Филип, съобщи генералният секретар на Елисейския дворец Алексис Колер, цитиран от Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
16:51, 15.05.2017
Чете се за: 00:28 мин.
По света
макрон номинира премиер франция умерения консерватор едуар филип

Филип е депутат, кмет на пристанищния град Хавър и член на умереното крило на основната десноцентристка партия "Републиканците". С решението си да възложи на консерватор да състави новото правителство на Франция, Макрон цели да разшири политическата подкрепа за своето движение и да отслаби опонентите си преди парламентарните избори през юни, посочи Ройтерс.

Макрон се зарече да сложи край на традиционното разделение ляво-дясно, което от десетилетия господства във френската политика. Неговата центристка партия "Напред", която е само на една година, сега трябва получи широка подкрепа за парламентарните избори.

Филип е приближен на бившия премиер Ален Жупе, който ръководи умереното крило на "Републиканците" и даде сигнали, че е склонен да помогне на Макрон. Неговото назначаване на премиерския пост може да накара още членове на консервативната партия да се присъединят към Макрон, отбеляза Ройтерс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Държавата окончателно придоби военния завод Авионамс
Държавата окончателно придоби военния завод "Авионамс"
Бившата казарма в Благоевград се превръща в сцена на фестивала „Франкофоли
Бившата казарма в Благоевград се превръща в сцена на фестивала „Франкофоли"