НОВИНИ

ЕП даде зелена светлина за преговори за директива за командированите работници

Европейският парламент даде зелена светлина за преговори с правителствата на Европейския съюз по приемането на директивата за командированите работници. Очаква преговорите да започнат през ноември, за да бъде постигнато съгласие на първо четене.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
20:31, 25.10.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Евродепутати представиха пред медиите новите аспекти от реформата, която засяга командированите работници. По време на кръгла маса в Страсбург бяха обсъдени предимствата, които новият регламент ще даде на работниците и в същото време ще позволи на бизнеса, който иска да работи според правилата, да го прави.

Агнеш Йонгериус - Група на прогресивния Алианс на социалистите и демократите в ЕП: За българските работници в строителния бранш например промяната ще е огромна. Ще получават същото заплащане като своите колеги в Германия. Реформата ще сложи край на работниците от първи и втори клас. Всички ще имат равни права.

Командировките в чужбина се намаляват от 24 на 12 месеца, като ще има възможност за удължаване с 6 месеца по искане на предприятието.

Данута Язловетска – Европейска народна партия: По-големият срок в командировката е много важен, защото едва след края на този срок работникът попада под местното социално законодателство, което за компаниите от източна и централна Европа означава огромно нарастване на разходите за командировки. Това ще ограничи малките и средни фирми.

За да бъде приета реформата страните, които вече гласуваха против – Полша, Унгария, Литва и Латвия също трябва да бъдат убедени в нуждата от промени. Новото законодателство може да се случи и по време на българското председателство на съвета на Европа догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверяват лекарката от Ихтиман, издала 194 болнични листа
Проверяват лекарката от Ихтиман, издала 194 болнични листа
Си Дзинпин беше преизбран за втори мандат
Си Дзинпин беше преизбран за втори мандат